
Czym różni się olej rafinowany od nierafinowanego? Jeden z nich jest szczególnie korzystny dla zdrowia
Wybierając olej do kuchni czy pielęgnacji często zastanawiamy się jaki wybrać: olej rafinowany czy nierafinowany? Różnice między nimi są istotne – nie tylko pod względem smaku i zapachu, ale przede wszystkim wartości odżywczych. Jakie właściwości mają oleje tłoczone na zimno i który olej jest najzdrowszy?
22 kwietnia 2025, 10:19

Smażenie na tym oleju uwalnia szkodliwe substancje. Jaki olej jest najlepszy do smażenia?
Smażenie to jedna z częstych metod przygotowywania posiłków. Jednak nie wszystkie oleje sprawdzają się w wysokich temperaturach. Niektóre nie tylko tracą swoje wartości odżywcze, ale nawet wytwarzają szkodliwe substancje. Jakie oleje najlepiej nadają się do smażenia, a które powinno się spożywać wyłącznie na zimno?
13 marca 2025, 10:06