
Nowa metoda idealnego gotowania jajek - aż 32 minuty. Ugotowali setki jaj i wykorzystali modele matematyczne
Włoscy naukowcy z Uniwersytetu Neapolitańskiego opracowali metodę „okresowego gotowania” (periodic cooking), która mimo, że jest czasochłonna, pozwala idealnie ugotować jajko. Analizy wykazały, że gotowane w nowy sposób jajka mają idealną konsystencję i wyższą wartość odżywczą. Metoda ta i związane z nią badania zostały opisane w czasopiśmie naukowym „Nature Communications Engineering”.
06 marca 2025, 16:28

To danie z jajek nie jest najzdrowsze. Lepiej z niego zrezygnować
Jajka to produkt, po który sięgamy dosyć często, zwłaszcza podczas śniadania. Uznawane przez dietetyków za zdrowe i odżywcze, jak wynika z badań nie zawsze nam służą. Zwłaszcza serwowane w jeden z najpopularniejszych sposobów. Lepiej z tego dania zrezygnować. O czym dokładnie jest mowa?
01 lutego 2025, 07:47

Jajka na miękko są najzdrowsze? Tak wpływają na nasz organizm
Jajka na miękko są tą ich wersją, która często pojawia się na naszym stole. Czy są zdrowsze niż te na twardo, sadzone albo jajecznica? Okazuje się, że tak. To prawdziwa skarbnica składników odżywczych. Jakich dokładnie?
29 grudnia 2024, 11:22

To najgorsze jajka dla zdrowia. W Polsce kupowane są masowo
Jajka to jeden z najczęściej kupowanych produktów. Są nie tylko źródłem białka, witamin i minerałów, ale także podstawą wielu potraw. Nie każde jajko jest jednak równie wartościowe – wręcz przeciwnie. Sprawdź, które jajka należy omijać w sklepie.
23 grudnia 2024, 06:30