
Jak jedzenie mięsa wpływa na zdrowie?
W ostatnim czasie coraz więcej mówi się o wpływie spożywania mięsa na zdrowie. Dużo uwagi poświęca się czerwonemu mięsu, które uznawane jest za główną przyczynę chorób sercowo-naczyniowych i które, za sprawą zawartego z nim cholesterolu, może prowadzić do miażdżycy. Równolegle istnieją przekonania, że pewne rodzaje mięs, takie jak drób czy cielęcina są zdrowe. Jak jest w rzeczywistości?
18 marca 2025, 15:44

Czerwone mięso skraca życie i powoduje raka? Lekarz podważa tę teorię
Czerwone mięso od lat uchodzi za przyczynę rozwoju takich chorób jak otyłość, cukrzyca oraz nowotwory, głównie jelita. Lekarz specjalizujący się w tematyce długowieczności podważa tę teorię. Mówi o źle przeprowadzonych badaniach i wskazuje inny powód tak dużej zachorowalności na raka jelita.
28 stycznia 2025, 06:18