Seniorze, nie zapomnij o tym produkcie. Jest dobry na serce i wysokie ciśnienie

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Każdy powinien zwracać uwagę na to, jak się odżywia. Jednakże, niektóre grupy wiekowe powinny zdecydowanie bardziej zwracać uwagę na to, co jedzą. Są to m.in. kobiety w ciąży, osoby z chorobami przewlekłymi oraz seniorzy.
kuchnia, senior, groch
Seniorze, nie zapomnij o tym produkcie. Jest dobry na serce i wysokie ciśnienie
shutterstock

Jak wynika z informacji o sytuacji osób starszych w Polsce za 2023 r., w 2023 r. liczba ludności Polski wyniosła 37,6 mln, w tym blisko 9,9 mln stanowiły osoby w wieku 60 lat i więcej (26,3 proc.). W stosunku do 2022 r. liczba osób w wieku senioralnym wzrosła o 96 tys. osób tj. o 1,0 proc. Dane dotyczące liczby ludności Polski w 2023 roku wskazują na istotny proces demograficzny, jakim jest starzenie się społeczeństwa.

Seniorze, nie zapomnij o tym produkcie. Jest dobry na serce i wysokie ciśnienie

Wszystko co jemy, ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Właściwa dieta pomaga utrzymać dobrą kondycję fizyczną i psychiczną. Zmniejsza także ryzyko wielu chorób. Dobrze zbilansowana dieta ma wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie.

Groch jako źródło błonnika, witamin i minerałów

Jednym z głównych źródeł błonnika jest groch. Dzięki czemu, wspomaga trawienie i reguluje poziom cukru we krwi. Zawarty w grochu błonnik wpływa także na utrzymanie odpowiedniego poziomu cholesterolu. Groch ma także niski indeks glikemiczny i posiada w swoim składzie wiele witamin i minerałów - wskazano w serwisie terazgotuję.pl. Jest źródłem witamin, takich jak witamina A, C, K oraz witaminy z grupy B. Zawarty w grochu potas wspomaga usuwanie nadmiaru socu z organizmu, co może przyczynić się do obniżenia ciśnienia we krwi.

Jaki IG ma groch?

Z informacji opublikowanych na mp.pl wynika, że indeks glikemiczny grochu gotowanego wynosi 22. Dla porównania, indeks glikemiczny gotowanych ziemniaków wynosi 66. Należy jednak pamiętać, że indeks glikemiczny zależy m.in. od tego, jaka została zastosowana metoda obróbki kulinarnej. Rozgotowane produkty będą miały wyższy indeks glikemiczny. Na przykład, surowa marchewka ma zdecydowanie niższy indeks glikemiczny od ugotowanej. Na produkty o wysokim IG powinny uważać osoby z nadwagą, otyłością oraz insulinoopornością. Stosowanie diety o wysokim IG powoduje nawracającą hiperglikemię poposiłkową i hiperinsulinemię.

Groch można dodać do wielu potraw, w tym do zup, past, czy sałatek. Uwzględnienie go w codziennej diecie może dodatkowo wzmocnić układ odpornościowy, poprawić samopoczucie i dodać energii. Należy jednak mieć na uwadze, że nie wszystkie osoby mogą go włączyć do diety. Osoby mające problemy z trawieniem, czy z chorobami nerek, powinny unikać go w swojej diecie, lub ograniczyć jego spożycie.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Serwis ma charakter informacyjny. Jego zawartość stanowi jedynie wyraz poglądów autorów poszczególnych publikacji lub też odzwierciedlenie ich wiedzy. Zawarte w Serwisie treści oraz sposób ich przekazania, bez względu na osobę autora publikacji, w żadnej mierze nie stanowią czynności z zakresu świadczenia usług medycznych, diagnozy, konsultacji lekarskiej, świadczenia pomocy prawnej, ani innego rodzaju poradnictwa zdrowotnego.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link