
Dietetycy od lat podkreślają, że odpowiednia ilość warzyw i owoców w diecie przyczynia się do poprawy zdrowia i zmniejsza ryzyko chorób cywilizacyjnych. Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia należy spożywać co najmniej 400 g warzyw i owoców dziennie.
Niestety, wciąż wiele osób ma trudności z osiągnięciem takiego wyniku. Warto jednak eksperymentować i sięgać po mniej znane, a niezwykle cenne warzywa. Jednym z nich jest pak choi – prawdziwy azjatycki superfood!
Czym jest pak choi? Jakie ma właściwości zdrowotne?
Jeśli natknąłeś się w sklepie na warzywo przypominające połączenie pora, kopru włoskiego i kapusty, prawdopodobnie było to pak choi, czyli chińska odmiana kapusty. Roślina znana jest od ponad 1500 lat i uprawiana głównie w Chinach, Azji Południowo-Wschodniej i niektórych rejonach Europy. W smaku jest świeża i chrupiąca, z subtelną nutą goryczki.
Kapusta pak choi zawiera dużą ilość witaminy A, która działa jako antyoksydant, wspiera wzrok i poprawia kondycję skóry. Obecna w kapuście witamina C wzmacnia odporność, a witamina K krzepliwość krwi i zdrowie kości. Pak choi wykazuje także działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i przeciwstarzeniowe. Ponadto, kapusta ta dostarcza ważnych minerałów, takich jak magnez (wspomagający pracę serca, układu nerwowego i mięśni), selen (działający antynowotworowo) oraz wapń (wzmacniający kości i zęby).
Na dodatek, pak choi jest niskokaloryczna, a dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu nie powoduje gwałtownych skoków cukru we krwi, co sprawia, że mogą ją spożywać osoby z cukrzycą i insulinoopornością. Zawarty w niej błonnik wspomaga z kolei trawienie, reguluje pracę jelit, zapobiega zaparciom i wspiera mikroflorę jelitową.
Jak przyrządzać pak choi?
Pak choi doskonale komponuje się z daniami kuchni azjatyckiej. Można ją gotować, smażyć, piec, a także spożywać na surowo. Świetnie sprawdza się jako dodatek do orientalnych zup, potrawek oraz dań mięsnych i rybnych. Dobrze smakuje zarówno z ryżem, jak i makaronem. Można ją także wykorzystać w technice stir-fry, czyli krótkiego smażenia na wysokiej temperaturze w woku. Co więcej, kapusta pak choi doskonale pasuje do dań wegetariańskich i wegańskich, np. w połączeniu z tofu.