Taki majonez warto wybrać, by nie martwić się o poziom cholesterolu

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
To, co powoduje wzrost poziomu cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL to wysoka zawartość tłuszczów nasyconych w majonezie. Z tego względu zbyt częste spożywanie określonych rodzajów majonezu może skutkować zatkaniem tętnic, miażdżycą, a w rezultacie – większym ryzykiem chorób serca.
Majonez
Taki majonez warto wybrać, by nie obawiać się o poziom cholesterolu
Sunvic
ShutterStock

Majonez to jeden z najpopularniejszych sosów, ale jednocześnie produkt budzący obawy ze względu na wysoką zawartość tłuszczów. Jaki majonez wybrać, by nie narazić się na podwyższenie poziomu tzw. złego cholesterolu? Sprawdź!

"Dobry” i "zły” cholesterol – czym się od siebie różnią?

Cholesterol, choć jest niezbędny do funkcjonowania organizmu, w nadmiarze może prowadzić do problemów zdrowotnych, zwłaszcza w obrębie układu krążenia. Istnieją dwa główne typy cholesterolu:

- LDL (tzw. "zły” cholesterol), którego nadmiar powoduje odkładanie się złogów w tętnicach, co prowadzi do miażdżycy i zwiększa ryzyko chorób serca.

- HDL (tzw. "dobry” cholesterol). Ten z kolei pomaga usuwać nadmiar LDL, transportując go do wątroby, gdzie jest rozkładany i usuwany z organizmu.

Na podwyższenie poziomu LDL może wpływać zbyt duża ilość tłuszczów nasyconych w diecie.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Jak wybrać zdrowy majonez?

Nie każdy majonez w równym stopniu wpływa na poziomu cholesterolu. Kluczowe jest zwrócenie uwagi na jego skład. Wybierając majonez w sklepie, warto kierować się kilkoma zasadami:

  • Jak najmniej tłuszczów nasyconych

To one w największym stopniu wpływają na wzrost LDL. Dobrej jakości majonez powinien zawierać nie więcej niż kilka gramów tłuszczów nasyconych na 100 g produktu.

  • Umiarkowana ilość soli

Nadmiar soli w diecie przyczynia się do nadciśnienia, które dodatkowo obciąża układ krążenia.

  • Prosty skład

Im mniej konserwantów, zagęstników i sztucznych dodatków, tym lepiej. Przykładowy, lepszej jakości majonez zawiera: olej rzepakowy, musztardę, wodę, żółtka jaj kurzych. Warto wybierać majonezy na bazie oleju rzepakowego, ponieważ jest on bogaty w korzystne dla serca tłuszcze nienasycone.

Czy sam cholesterol w majonezie jest problemem?

Wbrew powszechnemu przekonaniu, to tłuszcze nasycone a nie sama zawartość cholesterolu, mają większy wpływ na podwyższony cholesterol we krwi niż sam cholesterol zawarty w żywności. 100 g majonezu dostarcza ok. 15-25 proc. sugerowanej dziennej dawki cholesterolu, co nie jest dużą ilością – choć nie oznacza to, że osoby wrażliwe na jego wpływ, nie powinny zachować w tej kwestii ostrożności.

Dla osób, które chcą całkowicie unikać cholesterolu, dobrą alternatywą mogą być wegańskie majonezy, które nie zawierają jajek, a co za tym idzie – nie dostarczają cholesterolu w ogóle. Są one zazwyczaj oparte na olejach roślinnych, które mogą pozytywnie wpływać na poziom HDL.

Jak uniknąć problemów z cholesterolem?

Oprócz świadomego wyboru majonezu, warto dbać o ogólną równowagę w diecie. Aby zminimalizować ryzyko podwyższonego LDL warto spożywać więcej błonnika (zawarty jest m.in. w pełnoziarnistych produktach, warzywach i owocach), sięgać po zdrowe tłuszcze w postaci np. oliwy z oliwek, orzechów, nasion i tłustych ryb. Należy również ograniczyć wysoko przetworzoną żywność (taką jak fast foody, słodycze i gotowe dania, które często zawierają tłuszcze trans).

Duże znaczenie ma także aktywność fizyczna. To właśnie regularny ruch jest ważnym czynnikiem, który pozwala utrzymać właściwy poziom cholesterolu.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link