
Spis treści
Majonez to jeden z najpopularniejszych sosów, ale jednocześnie produkt budzący obawy ze względu na wysoką zawartość tłuszczów. Jaki majonez wybrać, by nie narazić się na podwyższenie poziomu tzw. złego cholesterolu? Sprawdź!
"Dobry” i "zły” cholesterol – czym się od siebie różnią?
Cholesterol, choć jest niezbędny do funkcjonowania organizmu, w nadmiarze może prowadzić do problemów zdrowotnych, zwłaszcza w obrębie układu krążenia. Istnieją dwa główne typy cholesterolu:
- LDL (tzw. "zły” cholesterol), którego nadmiar powoduje odkładanie się złogów w tętnicach, co prowadzi do miażdżycy i zwiększa ryzyko chorób serca.
- HDL (tzw. "dobry” cholesterol). Ten z kolei pomaga usuwać nadmiar LDL, transportując go do wątroby, gdzie jest rozkładany i usuwany z organizmu.
Na podwyższenie poziomu LDL może wpływać zbyt duża ilość tłuszczów nasyconych w diecie.
Jak wybrać zdrowy majonez?
Nie każdy majonez w równym stopniu wpływa na poziomu cholesterolu. Kluczowe jest zwrócenie uwagi na jego skład. Wybierając majonez w sklepie, warto kierować się kilkoma zasadami:
- Jak najmniej tłuszczów nasyconych
To one w największym stopniu wpływają na wzrost LDL. Dobrej jakości majonez powinien zawierać nie więcej niż kilka gramów tłuszczów nasyconych na 100 g produktu.
- Umiarkowana ilość soli
Nadmiar soli w diecie przyczynia się do nadciśnienia, które dodatkowo obciąża układ krążenia.
- Prosty skład
Im mniej konserwantów, zagęstników i sztucznych dodatków, tym lepiej. Przykładowy, lepszej jakości majonez zawiera: olej rzepakowy, musztardę, wodę, żółtka jaj kurzych. Warto wybierać majonezy na bazie oleju rzepakowego, ponieważ jest on bogaty w korzystne dla serca tłuszcze nienasycone.
Czy sam cholesterol w majonezie jest problemem?
Wbrew powszechnemu przekonaniu, to tłuszcze nasycone a nie sama zawartość cholesterolu, mają większy wpływ na podwyższony cholesterol we krwi niż sam cholesterol zawarty w żywności. 100 g majonezu dostarcza ok. 15-25 proc. sugerowanej dziennej dawki cholesterolu, co nie jest dużą ilością – choć nie oznacza to, że osoby wrażliwe na jego wpływ, nie powinny zachować w tej kwestii ostrożności.
Dla osób, które chcą całkowicie unikać cholesterolu, dobrą alternatywą mogą być wegańskie majonezy, które nie zawierają jajek, a co za tym idzie – nie dostarczają cholesterolu w ogóle. Są one zazwyczaj oparte na olejach roślinnych, które mogą pozytywnie wpływać na poziom HDL.
Jak uniknąć problemów z cholesterolem?
Oprócz świadomego wyboru majonezu, warto dbać o ogólną równowagę w diecie. Aby zminimalizować ryzyko podwyższonego LDL warto spożywać więcej błonnika (zawarty jest m.in. w pełnoziarnistych produktach, warzywach i owocach), sięgać po zdrowe tłuszcze w postaci np. oliwy z oliwek, orzechów, nasion i tłustych ryb. Należy również ograniczyć wysoko przetworzoną żywność (taką jak fast foody, słodycze i gotowe dania, które często zawierają tłuszcze trans).
Duże znaczenie ma także aktywność fizyczna. To właśnie regularny ruch jest ważnym czynnikiem, który pozwala utrzymać właściwy poziom cholesterolu.