Taki majonez warto wybrać, by nie martwić się o poziom cholesterolu

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
To, co powoduje wzrost poziomu cholesterolu całkowitego i cholesterolu LDL to wysoka zawartość tłuszczów nasyconych w majonezie. Z tego względu zbyt częste spożywanie określonych rodzajów majonezu może skutkować zatkaniem tętnic, miażdżycą, a w rezultacie – większym ryzykiem chorób serca.
Majonez
Taki majonez warto wybrać, by nie obawiać się o poziom cholesterolu
Sunvic
ShutterStock

Majonez to jeden z najpopularniejszych sosów, ale jednocześnie produkt budzący obawy ze względu na wysoką zawartość tłuszczów. Jaki majonez wybrać, by nie narazić się na podwyższenie poziomu tzw. złego cholesterolu? Sprawdź!

"Dobry” i "zły” cholesterol – czym się od siebie różnią?

Cholesterol, choć jest niezbędny do funkcjonowania organizmu, w nadmiarze może prowadzić do problemów zdrowotnych, zwłaszcza w obrębie układu krążenia. Istnieją dwa główne typy cholesterolu:

- LDL (tzw. "zły” cholesterol), którego nadmiar powoduje odkładanie się złogów w tętnicach, co prowadzi do miażdżycy i zwiększa ryzyko chorób serca.

- HDL (tzw. "dobry” cholesterol). Ten z kolei pomaga usuwać nadmiar LDL, transportując go do wątroby, gdzie jest rozkładany i usuwany z organizmu.

Na podwyższenie poziomu LDL może wpływać zbyt duża ilość tłuszczów nasyconych w diecie.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Jak wybrać zdrowy majonez?

Nie każdy majonez w równym stopniu wpływa na poziomu cholesterolu. Kluczowe jest zwrócenie uwagi na jego skład. Wybierając majonez w sklepie, warto kierować się kilkoma zasadami:

  • Jak najmniej tłuszczów nasyconych

To one w największym stopniu wpływają na wzrost LDL. Dobrej jakości majonez powinien zawierać nie więcej niż kilka gramów tłuszczów nasyconych na 100 g produktu.

  • Umiarkowana ilość soli

Nadmiar soli w diecie przyczynia się do nadciśnienia, które dodatkowo obciąża układ krążenia.

  • Prosty skład

Im mniej konserwantów, zagęstników i sztucznych dodatków, tym lepiej. Przykładowy, lepszej jakości majonez zawiera: olej rzepakowy, musztardę, wodę, żółtka jaj kurzych. Warto wybierać majonezy na bazie oleju rzepakowego, ponieważ jest on bogaty w korzystne dla serca tłuszcze nienasycone.

Czy sam cholesterol w majonezie jest problemem?

Wbrew powszechnemu przekonaniu, to tłuszcze nasycone a nie sama zawartość cholesterolu, mają większy wpływ na podwyższony cholesterol we krwi niż sam cholesterol zawarty w żywności. 100 g majonezu dostarcza ok. 15-25 proc. sugerowanej dziennej dawki cholesterolu, co nie jest dużą ilością – choć nie oznacza to, że osoby wrażliwe na jego wpływ, nie powinny zachować w tej kwestii ostrożności.

Dla osób, które chcą całkowicie unikać cholesterolu, dobrą alternatywą mogą być wegańskie majonezy, które nie zawierają jajek, a co za tym idzie – nie dostarczają cholesterolu w ogóle. Są one zazwyczaj oparte na olejach roślinnych, które mogą pozytywnie wpływać na poziom HDL.

Jak uniknąć problemów z cholesterolem?

Oprócz świadomego wyboru majonezu, warto dbać o ogólną równowagę w diecie. Aby zminimalizować ryzyko podwyższonego LDL warto spożywać więcej błonnika (zawarty jest m.in. w pełnoziarnistych produktach, warzywach i owocach), sięgać po zdrowe tłuszcze w postaci np. oliwy z oliwek, orzechów, nasion i tłustych ryb. Należy również ograniczyć wysoko przetworzoną żywność (taką jak fast foody, słodycze i gotowe dania, które często zawierają tłuszcze trans).

Duże znaczenie ma także aktywność fizyczna. To właśnie regularny ruch jest ważnym czynnikiem, który pozwala utrzymać właściwy poziom cholesterolu.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Newsletter
Drukuj
Skopiuj link