
Spis treści
Co jakiś czas powstają rankingi a to najbardziej zdrowych, a to najbardziej szkodliwych a nawet trujących roślin na świecie. Tym razem wzięli je pod lupę badacze z Ogrodu Botanicznego w Hamburgu.
Najbardziej trująca roślina na świecie. Polacy ją uwielbiają
To właśnie oni opublikowali ranking najbardziej trujących roślin 2025 roku. Aż trudno uwierzyć, co znalazło się na samym szczycie tego zestawienia. Okazuje się, że to z niej pochodzi uznawana za zdrową a przede wszystkim bardzo popularna również wśród Polaków przekąska. O co dokładnie chodzi? O orzechy nerkowca.
Wielu z nas chrupie je zamiast chipsów, dodaje do sałatek albo dań pochodzących z kuchni azjatyckiej. Orzechy nerkowca uznawane są nie tylko za bardzo smaczne, ale też zdrowe.
Dlaczego drzewo nerkowca jest najbardziej trującą rośliną?
Tymczasem, jak wynika z najnowszych doniesień Ogrodu Botanicznego w Hamburgu, drzewo, na którym rosną jest najbardziej trującą i niebezpieczną rośliną na świecie. Swoją pozycję na szczycie rankingu drzewo nerkowca zawdzięcza toksycznym substancjom, które znajdują się w łupinach i nasionach. Jedną z nich jest olej kardolowy.
Ta substancja może wywoływać silne reakcje alergiczne a także zatrucia pokarmowe. Jedzenie surowych orzechów nerkowca może powodować również nudności, ból brzucha.
Czy orzechy nerkowca są bezpieczne dla zdrowia?
Czy orzechy nerkowca rzeczywiście są aż tak niebezpieczne dla zdrowia? Czy przekąska, którą zajadają się Polacy jest trująca? W surowej postaci tak, ale orzechy nerkowca, które znajdujemy na sklepowych półkach, zanim tam trafią poddawane są obróbce. To właśnie dzięki niej toksyczne substancje znikają.
Najpierw owoce drzewa nerkowca są zbierane i suszone a potem prażone. To właśnie ten proces skutecznie usuwa trujące substancje i sprawia, że orzechy z uznanej przez naukowców najbardziej trującej rośliny na świecie, stają się smaczną, zdrową przekąską, którą można bezpiecznie jeść.
Orzechy nerkowca. Czy są zdrowe? Czy warto je jeść?
Choć roślina jaką jest nerkowiec uważana jest za najbardziej toksyczną i trującą na świecie, jej orzechy poddane obróbce to prawdziwa skarbnica odżywczych substancji. Znajdziemy w nich m.in. białko, cynk, magnez, żelazo, witaminy z grupy B, antyoksydanty. Orzechy nerkowca zjadane regularnie mają wiele prozdrowotnych właściwości. Pomagają w regulacji poziomu cukru we krwi, wspierają utrzymanie prawidłowej masy ciała oraz obniżać ryzyko chorób serca dzięki zawartości fitosteroli.
Na pytanie, czy warto jeść orzechy nerkowca, odpowiedź brzmi: "oczywiście, że tak". Warto jedynie pamiętać, by nie sięgać po surowe. Poddane odpowiedniej obróbce i pochodzące ze sprawdzonych źródeł, wciąż są i będą nie tylko smaczną, ale wartościową przekąską lub dodatkiem do dań.