
Spis treści
Pączki z marketu czy cukierni? Liczy się jakość
Tłusty czwartek to dzień, kiedy zajadamy się pączkami. Jak zaznacza dietetyczka znaczące jest nie tylko to, ile ich zjemy, ale też co. Liczy się jakość, nie ilość. Ekspertka wyjaśniła, że świadome wybory pozwalają cieszyć się tym dniem bez wyrzutów sumienia i negatywnych skutków zdrowotnych.
Dużo lepszy będzie na pewno pączek, którego skład jest krótki, zrozumiały. Ja stawiam na jednego, symbolicznego pączka z dobrej, sprawdzonej piekarni, a nie z hipermarketu za grosze, bo składy właśnie takich produktów pozostawiają zazwyczaj wiele do życzenia - uważa Katarzyna Lisiecka, dietetyczka kliniczna z Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego im. św. Barbary w Sosnowcu.
Zalety pączków z cukierni
Jak stwierdza cukiernie tradycyjne korzystają przy produkcji pączków z naturalnych składników - mąki, jajek, masła, mleka oraz cukru. Te z marketów powstają często z użyciem produktów, które zawierają konserwanty, utwardzone tłuszcze i sztuczne aromaty, które mają nie tylko przedłużyć ich trwałość, ale także obniżyć koszty produkcji.
W piekarniach pączki smaży się na świeżym tłuszczu a nie wielokrotnie podgrzewanym oleju przemysłowym. To ma wpływ zarówno na smak, jak i na zdrowie. Zdaniem ekspertów nie trzeba rezygnować z tradycji zajadania się pączkami, ale lepiej się nimi nie objadać.
Kto nie powinien objadać się pączkami?
Jeśli na co dzień odżywiamy się zdrowo, nasza dieta jest bogata w owoce i warzywa, to jednym pączkiem w tłusty czwartek nie zrobimy sobie krzywdy - mówi dietetyczka.
Jej zdaniem umiar zalecany jest osobom, które odchudzają się, mają zdiagnozowaną cukrzycę czy inne schorzenia - wtedy słodkie świętowanie nie będzie dobrym pomysłem. Przypomniała również, że osoby z cukrzycą i problemami metabolicznymi powinny zachować ostrożność, aby nie zaburzyć poziomu cukru we krwi.
Jak spalić kalorie po zjedzeniu pączka?
Dietetycy zalecają także, by po zjedzeniu pączka zadbać o ruch – krótki spacer pomoże organizmowi lepiej poradzić sobie z dawką cukru i tłuszczu. Ekspertka dodała, że jeśli na co dzień dbamy o zdrową dietę, sporadyczna słodka przyjemność nie wpłynie negatywnie na organizm. Świadome wybory pozwalają cieszyć się smakiem pączków bez wyrzutów sumienia i negatywnych konsekwencji zdrowotnych.
Według szacunków w tłusty czwartek Polacy zjedzą około 2,5 pączka na osobę. To daje wynik blisko 100 milionów pączków.