Zbadali pomarańcze z Lidla i Biedronki. Eksperci ostrzegają przed "efektem koktajlu"

Ten tekst przeczytasz w 2 minuty
Fundacja Pro-Test zbadała owoce z popularnych sieci dyskontów. Wzięła pod lupę pomarańcze z Lidla i Biedronki. Znalezione w nich substancje mogą być nawet potencjalnie rakotwórcze. Eksperci ostrzegają też przed "efektem koktajlu". O co dokładnie chodzi?
Fresh,Oranges,In,The,Supermarket.,Oranges,In,Store,For,Sale.
Pomarańcze z Lidla i Biedronki zostały zbadane pod kątem obecności pestycydów. Eksperci ostrzegają przed "efektem koktajlu"
shutterstock

Analizy owoców a dokładnie pomarańczy z popularnych dyskontów dokonało akredytowane laboratorium na zlecenie Fundacji Pro-Test. Test miał wykryć potencjalną obecność 548 pestycydów w pomarańczach dostępnych w supermarketach Polsce.

Pestycydy w pomarańczach z Lidla i Biedronki

Poddane mu zostały pomarańcze sprowadzane z Grecji, które sprzedawała Biedronka oraz z Hiszpanii. Te drugie można było kupić w Lidlu. Okazało się, że wykryto obecność pięciu różnych pestycydów w pomarańczach z Biedronki i trzech w owocach z Lidla.

Z analizy wynika również, że w porównaniu z poprzednimi testami, poziom zanieczyszczenia był stosunkowo niski. W marcu 2024 roku w tych samych dyskontach przebadane zostały polskie jabłka.

Wykryto:

w jabłkach z Lidla - 9 pestycydów

Dalszy ciąg materiału pod wideo

w jabłkach z Biedronki – 4 pestycydy

Normy pestycydów nie zostały przekroczone, ale...

Mimo, że normy dopuszczalnych pestycydów nie zostały przekroczone, eksperci zalecają, by owoce kupowane w sklepach dokładnie myć i obierać ze skórek. To znacząco zmniejszy spożycie szkodliwych substancji a co za tym idzie ich szkodliwego wpływu na nasze zdrowie.

Eksperci w wynikach badania dotyczących pomarańczy z popularnych dyskontów szczególną uwagę zwrócili na obecność imazalilu – fungicydu. To substancja, która uchodzi za potencjalnie rakotwórczą. Jej obecność wykryto w pomarańczach sprzedawanych w Biedronce.

"Efekt koktajlu pestycydów". Co to jest?

Mimo, że w przebadanych pomarańczach normy były dopuszczalne dla pojedynczych pestycydów, zdaniem badających warto uważać na tzw. "efekt koktajlu".

Polega on na na wzajemnym oddziaływaniu toksycznych substancji obecnych w danym produkcie jednocześnie. "Efekt koktajlu" obecny jest nawet wtedy, gdy stężenia pojedynczych substancji są niskie lub w normie.

Jak pestycydy wpływają na zdrowie?

Wpływ pestycydów na zdrowie może być krótko i długoterminowy.

Krótkoterminowe skutki spożycia pestycydów to:

alergie

zatrucia pokarmowe - biegunka, wymioty, bóle brzucha

Długoterminowe skutki spożywania pestycydów:

zaburzenia hormonalne

choroby nowotworowe

choroby neurologiczne

osłabienie układu odpornościowego

Okazuje się, że istnieją pestycydy, które mogą mieć negatywny wpływ na nasz uklad nerwowy. Wynikiem ich negatywnego działania mogą być zaburzenia pamięci, koncentracji czy chorób neurodegeneracyjnych jak np. choroba Parkinsona.

Jak szybko i skutecznie usunąć pestycydy z owoców?

Aby usunąć pestycydy z owoców można zastosować kilka sprawdzonych trików.

mycie pod bieżącą wodą

namaczanie w roztworze wody z octem (1:3)

moczenie owoców w wodzie z sodą oczyszczoną

obieranie ze skórki

Można również kupować owoce, zwłaszcza cytrusy pochodzące z upraw ekologicznych. Cena ich jest wyższa, ale obecność pestycydów i innych niebezpiecznych substancji jest w nich zdecydowanie niższa.

Lidl wydał oświadczenie ws. badań pomarańczy

W związku z publikacją badań Fundacji Pro-Test dotyczących pomarańczy sprzedawanych w Lidlu wydane zostało oświadczenie tej sieci sklepów.

"Na wstępie chcielibyśmy zaznaczyć, że pomarańcze poddane testom spełniały wymagania prawne i jak zostało wskazane w artykule Fundacji Pro-Test, zawierały pozostałości pestycydów w ilościach poniżej dopuszczalnych norm. Tym samym chcielibyśmy podkreślić, że badany produkt nie stwarzał zagrożenia dla konsumentów" - pisze Lidl.

"Rocznie przeprowadzamy ponad ok. 9 500 badań jakościowych produktów spożywczych w niezależnych, akredytowanych laboratoriach badawczych. Jakość produktów kontrolujemy na każdym etapie łańcucha dostaw. Współpracujemy wyłącznie z certyfikowanymi dostawcami, którzy spełniają nasze wymagania jakościowe – wymagamy certyfikatów jakościowych, potwierdzających wysoką jakość i bezpieczeństwo produktów – w obszarze produktów żywnościowych i nieżywnościowych wymagamy certyfikatów IFS i BRC, a w obszarze owoców i warzyw certyfikacji GlobalG.A.P./GRASP" - czytamy w oświadczeniu.

"W Lidl Polska zawsze postępujemy zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa, a niekiedy przyjęte przez naszą firmę wewnętrzne wytyczne są jeszcze bardziej wymagające niż przepisy UE. W przypadku świeżych owoców i warzyw nasza polityka dotycząca pozostałości pestycydów określa, że akceptowany przez nas poziom dla jednej wykrytej substancji to maksymalnie 1/3 limitów prawnych.

Zarówno w obszarze owoców i warzyw, jak i w pozostałym asortymencie, określiliśmy restrykcyjne standardy jakości naszych produktów, regularnie je monitorujemy i konsekwentnie wyznaczamy sobie nowe, ambitne cele. W 2021 roku wprowadziliśmy w naszej firmie listę związków strategicznych, na której znajduje się aż 206 substancji zakazanych w uprawie i monitorujemy jej przestrzeganie" - brzmi dalsza część oświadczenia.

"Prowadzimy pełną identyfikowalność łańcucha dostaw. Jesteśmy także w stałym kontakcie z naszymi dostawcami – naszym wspólnym celem jest doskonalenie jakości oferowanych produktów. Otrzymane wyniki badań analizujemy wewnątrz firmy, jak również z naszymi dostawcami i wskazujemy sobie ambitne cele na kolejny sezon, niejednokrotnie przewyższające standardy na rynku" - zapewnia Lidl.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Newsletter
Drukuj
Skopiuj link