
Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) wydał też ostrzeżenie dotyczące łososia sałatkowego. "Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego" - napisano w komunikacie.
Producent podjął decyzję o wycofaniu partii zakwestionowanego produktu. Trwa postępowanie wyjaśniające, a odpowiednie służby monitorują proces wycofania łososia ze sklepów.
O który produkt chodzi?
- Łosoś atlantycki sałatkowy wędzony na zimno. Pakowany próżniowo, 100 g, marki Fisher King
- Numer partii: 0616
- Termin przydatności do spożycia: 25.02.2025
- Kod kreskowy: 5 901576 05749
- Producent: Contimax S.A., Oddział w Dąbrowie Chełmińskiej, Łososiowa 6, 86-070 Dąbrowa Chełmińska
GIS o objawach salmonelli
GIS przypomina, że pierwsze objawy zatrucia salmonellą pojawiają się od sześciu godzin do trzech, siedmiu dni od momentu kontaktu z czynnikiem zakaźnym. Są to: bóle brzucha, gorączka, biegunka, odwodnienie, nudności, wymioty. Niekiedy może rozwinąć się zakażenie układowe o cięższym przebiegu, tzw. postać pozajelitowa, szczególnie u małych dzieci, osób starszych albo z obniżoną odpornością.