Uwaga, przez tę rybę można trafić do szpitala. A ludzie chętnie ją kupują

Ten tekst przeczytasz w mniej niż minutę
Ze sklepów wycofywana jest partia łososia sałatkowego. Jak ostrzega Główny Inspektorat Sanitarny, w jednej z pięciu próbek wykryto salmonellę. Jeśli kupowaliśmy ostatnio takiego łososia, trzeba koniecznie sprawdzić, czy w lodówce nie mamy opakowania ryby z zakwestionowanej partii.
GIS ostrzega przed spożyciem tej ryby
GIS ostrzega przed spożyciem tej ryby
shutterstock

Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) wydał też ostrzeżenie dotyczące łososia sałatkowego. "Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego" - napisano w komunikacie.

Producent podjął decyzję o wycofaniu partii zakwestionowanego produktu. Trwa postępowanie wyjaśniające, a odpowiednie służby monitorują proces wycofania łososia ze sklepów.

O który produkt chodzi?

  • Łosoś atlantycki sałatkowy wędzony na zimno. Pakowany próżniowo, 100 g, marki Fisher King
  • Numer partii: 0616
  • Termin przydatności do spożycia: 25.02.2025
  • Kod kreskowy: 5 901576 05749
  • Producent: Contimax S.A., Oddział w Dąbrowie Chełmińskiej, Łososiowa 6, 86-070 Dąbrowa Chełmińska

GIS o objawach salmonelli

GIS przypomina, że pierwsze objawy zatrucia salmonellą pojawiają się od sześciu godzin do trzech, siedmiu dni od momentu kontaktu z czynnikiem zakaźnym. Są to: bóle brzucha, gorączka, biegunka, odwodnienie, nudności, wymioty. Niekiedy może rozwinąć się zakażenie układowe o cięższym przebiegu, tzw. postać pozajelitowa, szczególnie u małych dzieci, osób starszych albo z obniżoną odpornością.

Dalszy ciąg materiału pod wideo
©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Newsletter
Drukuj
Skopiuj link