
Sałata stanowi źródło cennych składników odżywczych. Jest bogata, między innymi, w kwas foliowy oraz błonnik. Sałata dostarcza również witamin z grupy A, B, E i C. Jest doskonałym źródłem żelaza, potasu, manganu oraz magnezu. Ma też właściwości antyoksydacyjne. Różne rodzaje sałat najlepiej oczywiście jeść na surowo.
Sałata w opakowaniu czy luzem?
Chętnie kupujemy sałatę w plastikowych opakowaniach, już umytą, gotową do spożycia. To bardzo wygodne, ale czy na pewno zdrowe?
Magdalena Cubała-Kucharska to ekspertka z dziedziny medycyny funkcjonalnej i członek Polskiego Towarzystwa Żywieniowego. Prowadzi na Instagramie popularny profil @drcubala. W jednym ze swoich filmików przyjrzała się konfekcjonowanej sałacie. Jej zdaniem sałata opakowana w folię może być powodem problemów zdrowotnych. W takiej torebce mogą się bowiem rozwijać bakterie.
Skąd w opakowaniu bakterie?
Naukowcy z angielskiego University of Leicester odtworzyli warunki panujące w foliowych opakowaniach na sałaty i potwierdzili, że panujące tam środowisko sprzyja namnażaniu się bakterii. Niepożądane bakterie Salmonelli tworzyły nawet specjalny biofilm, czyli strukturę, która powoduje, że mocno przyklejają się do liści. A to oznacza, że nawet dokładne umycie takiej sałaty pod bieżącą wodą nie zapewnia pozbycia się bakterii.