Te owoce robią furorę. To prawdziwy superfood - bardzo zdrowe i bardzo smaczne

Ten tekst przeczytasz w 2 minuty
To owoce o wielu właściwościach, które świetnie wpływających na nasz organizm. Wykazują działanie przeciwutleniające, przeciwnowotworowe i przeciwzapalne. Zawierają ponad 20 niezbędnych składników odżywczych. To prawdziwe superfood.
Minikiwi podbija podniebienia Polaków. To bomba witamin
Minikiwi podbija podniebienia Polaków. To bomba witamin
shutterstock

Co to jest superfood?

Superfood to żywność o nadzwyczajnych właściwościach odżywczych i zdrowotnych, które zawdzięcza temu, że jest całkowicie naturalna. To przede wszystkim świeże warzywa i owoce. Furorę robi teraz minikiwi. Intensywnie zielone owoce wyglądają jak duży agrest lub dorodne winogrona, a jak je przekroimy, naszym oczom ukaże się wnętrze kiwi.

Polskie uprawy

Minikiwi coraz częściej można spotkać w polskich sklepach. Tym bardziej, że owoce te są u nas już uprawiane. Minikiwi pochodzi z Azji ze wschodniej Syberii, Japonii, Chin, Korei i obszaru Wysp Kurylskich. Blisko mu do znanego kiwi importowanego przeważnie z Nowej Zelandii czy Włoch. Za sukcesem tego owocu w Polsce stoi prof. dr hab. Piotr Latocha z SGGW, prezes Stowarzyszenia Plantatorów MiniKiwi. Od blisko 27 lat prowadzi selekcję odmian do uprawy towarowej oraz wdraża nowe technologie które najlepiej sprawdzają się w uprawie tego owocu w Polsce.

Niesamowicie bogate źródło witamin i innych substancji odżywczych

Minikiwi zawierają ponad 20 niezbędnych składników odżywczych i różnych witamin. Minikiwi jest jednym z najbogatszych źródeł witaminy C - nawet do 340 mg/100 g świeżej wagi. Uważane jest też za najbogatsze żywieniowe źródło mio-inozytolu (do 982 mg/100 g). Jest również jednym z najbogatszych źródeł luteiny (do 0,93 mg/100 g) wśród owoców. Dodatkowo, dzięki zawartości związków fenolowych (nawet do 1301 mg/100 g) oraz znaczących ilości niezbędnych składników mineralnych – potasu, wapnia i cynku, minikiwi naprawdę zasługuje na miano zdrowej żywności. Minikiwi jest też bogate w przeciwutleniacze.

Dieta bogata w antyoksydanty

Dieta bogata w antyoksydanty m.in. wzmacnia naszą odporność, działa przeciwzapalnie, pomaga opóźniać procesy starzenia, redukuje tzw. stres oksydacyjny (związany z działaniem wolnych rodników) i dzięki temu zmniejsza ryzyko rozwoju wielu chorób przewlekłych.

To właśnie dlatego lekarze i dietetycy z całego świata zgodnie apelują do wszystkich osób dbających o zdrowie o jak największe i jak najczęstsze jedzenie warzyw i owoców, które powinny stanowić łącznie co najmniej połowę wszystkiego co jemy każdego dnia.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Minikiwi to także źródło: błonnika (zarówno rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego), witamin A, E, B1, B2, B3, B5 i B6, a także magnezu, manganu, miedzi, żelaza, fosforu i selenu. Do tego jest to owoc niskokaloryczny - 100 g minikiwi dostarcza tylko 77 kcal.

Jak jeść minikiwi?

Minikiwi powinno być miękkie. Można je jeść w całości ze skórką. Są one znacznie słodsze niż kiwi i zależnie od odmiany można w nich wyczuć nutę truskawki, banana, agrestu czy śliwek. Są świetnym składnikiem sałatek owocowych, koktajli, konfitur, soków czy galaretek. Sprawdzają się też jako dodatek do deserów, lodów, ciast, a także sosów.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Newsletter
Drukuj
Skopiuj link