![Minikiwi podbija podniebienia Polaków. To bomba witamin](https://g.infor.pl/p/_files/38406000/minikiwi-podbija-podniebienia-polakow-to-bomba-witamin-38406019.jpg)
Spis treści
Co to jest superfood?
Superfood to żywność o nadzwyczajnych właściwościach odżywczych i zdrowotnych, które zawdzięcza temu, że jest całkowicie naturalna. To przede wszystkim świeże warzywa i owoce. Furorę robi teraz minikiwi. Intensywnie zielone owoce wyglądają jak duży agrest lub dorodne winogrona, a jak je przekroimy, naszym oczom ukaże się wnętrze kiwi.
Polskie uprawy
Minikiwi coraz częściej można spotkać w polskich sklepach. Tym bardziej, że owoce te są u nas już uprawiane. Minikiwi pochodzi z Azji ze wschodniej Syberii, Japonii, Chin, Korei i obszaru Wysp Kurylskich. Blisko mu do znanego kiwi importowanego przeważnie z Nowej Zelandii czy Włoch. Za sukcesem tego owocu w Polsce stoi prof. dr hab. Piotr Latocha z SGGW, prezes Stowarzyszenia Plantatorów MiniKiwi. Od blisko 27 lat prowadzi selekcję odmian do uprawy towarowej oraz wdraża nowe technologie które najlepiej sprawdzają się w uprawie tego owocu w Polsce.
Niesamowicie bogate źródło witamin i innych substancji odżywczych
Minikiwi zawierają ponad 20 niezbędnych składników odżywczych i różnych witamin. Minikiwi jest jednym z najbogatszych źródeł witaminy C - nawet do 340 mg/100 g świeżej wagi. Uważane jest też za najbogatsze żywieniowe źródło mio-inozytolu (do 982 mg/100 g). Jest również jednym z najbogatszych źródeł luteiny (do 0,93 mg/100 g) wśród owoców. Dodatkowo, dzięki zawartości związków fenolowych (nawet do 1301 mg/100 g) oraz znaczących ilości niezbędnych składników mineralnych – potasu, wapnia i cynku, minikiwi naprawdę zasługuje na miano zdrowej żywności. Minikiwi jest też bogate w przeciwutleniacze.
Dieta bogata w antyoksydanty
Dieta bogata w antyoksydanty m.in. wzmacnia naszą odporność, działa przeciwzapalnie, pomaga opóźniać procesy starzenia, redukuje tzw. stres oksydacyjny (związany z działaniem wolnych rodników) i dzięki temu zmniejsza ryzyko rozwoju wielu chorób przewlekłych.
To właśnie dlatego lekarze i dietetycy z całego świata zgodnie apelują do wszystkich osób dbających o zdrowie o jak największe i jak najczęstsze jedzenie warzyw i owoców, które powinny stanowić łącznie co najmniej połowę wszystkiego co jemy każdego dnia.
Minikiwi to także źródło: błonnika (zarówno rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego), witamin A, E, B1, B2, B3, B5 i B6, a także magnezu, manganu, miedzi, żelaza, fosforu i selenu. Do tego jest to owoc niskokaloryczny - 100 g minikiwi dostarcza tylko 77 kcal.
Jak jeść minikiwi?
Minikiwi powinno być miękkie. Można je jeść w całości ze skórką. Są one znacznie słodsze niż kiwi i zależnie od odmiany można w nich wyczuć nutę truskawki, banana, agrestu czy śliwek. Są świetnym składnikiem sałatek owocowych, koktajli, konfitur, soków czy galaretek. Sprawdzają się też jako dodatek do deserów, lodów, ciast, a także sosów.