
Spis treści
Otręby - co to jest?
Otręby to produkt uboczny powstały, gdy mieli się mąki i kasze. Zwłaszcza zbóż takich jak pszenica, żyto, owies i ryż. Można je również otrzymać z przemiału gryki albo komosy ryżowej. Otręby to zewnętrzna, bogata w wartości odżywcze warstwa ziarna. Nazywa się ją okrywą owocowo-nasienną.
Na co pomagają otręby?
Otręby, choć są produktem ubocznym, mają wiele wartościowych składników. Znaleźć w nich można witaminy z grupy B a także takie minerały jak cynk, magnez oraz potas.
Główną ich zaletą jest bardzo wysoka zawartość błonnika pokarmowego. Ten, jak wiadomo, pomaga usprawnić układ pokarmowy człowieka i poprawia trawienie. Otręby regularnie dodawane do posiłków zapobiegają również zaparciom.
Dietetycy polecają je osobom, które są na diecie i chcą schudnąć. Dzięki temu, że otręby są nieprzyswajalne przez organizm i dają uczucie sytości, pomagają gubić zbędne kilogramy.
To nie wszystkie zalety spożywania otrębów. Bardzo dobrze wpływają również na układ nerwowy i obniżają poziom złego cholesterolu LDL. Otręby to także idealny składnik diety tych osób, które muszą uważać na poziom glukozy we krwi. Jedzenie ich pozwala również zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka żołądka i raka jelita grubego.
Czy otręby można jeść codziennie?
Warto pamiętać, by nie zjadać ich jednak w zbyt dużej ilości. Owszem można je jeść codziennie, ale warto pamiętać, by były to maksymalnie 2-3 łyżki otrąb. Spożywanie ich w nadmiarze może nie pomóc a zaszkodzić układowi pokarmowemu.
Jakie otręby są najzdrowsze?
Najczęściej w sklepach można dostać otręby pszenne. Po nie też najczęściej sięgają osoby, które chcą schudnąć, bo zawierają bardzo dużo błonnika pokarmowego. Otrąb pszennych nie powinny jednak jeść osoby zmagające się z chorobami układu moczowego.
Najmniej błonnika ze wszystkich otrąb zawierają otręby owsiane. Mają jednak inną ważną zaletę. To tzw. beta-glukany, które wyściełają przewód pokarmowy od wewnątrz i chronią jego śluzówkę przed podrażnieniami. Dlatego też uchodzą za najzdrowsze.
Otręby żytnie to z kolei spora dawka potasu i magnezu. Są zalecane tym, którzy zmagają się z chorobami serca oraz nadciśnienie. Również mają błonnika od otrąb pszennych, ale więcej od owsianych.
Kto nie powinien jeść otrębów?
Otręby nie są dobrych produktem dla osób, które mają stany zapalne żołądka, jelit, trzustki i dróg żółciowych. Nie powinny ich spożywać również osoby, które mają zaostrzoną chorobę wrzodową lub są po operacji na przewodzie pokarmowym.
Otręby pasują do wielu dań
Otręby z racji tego, że charakteryzują się neutralnym smakiem, idealnie pasują do wielu potraw. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do jogurtów, owsianek oraz koktajli. Będą także dobrze komponować się z sałatkami, zupami oraz surówkami. Można w nich panierować kotlety a także wykorzystywać jako składnik dietetycznych deserów i ciastek.
Granola z bananem, jogurtem i otrębami Ewy Wachowicz - przepis
Składniki:
6 łyżek - płatków owsianych
6 łyżek - otrębów owsianych
2 łyżki - siemienia lnianego
garść płatków migdałowych
2 łyżki - sezamu
garść wiśni suszonych
garść ziaren słonecznika
100 ml - soku z cytryny
6 łyżek - miodu
Do podania
jogurt naturalny
banan
Sposób przygotowania:
Płatki i otręby wsypać do miski. Dodać siemię lniane, uprażone płatki migdałów, prażony sezam, suszone wiśnie i prażony słonecznik. Wlać miód. Wycisnąć sok z cytryny. Wymieszać i przełożyć na wyścieloną papierem blachę piekarnikową. Piec przez 20-30 minut w temp. 180 st. C.
Po upieczeniu wystudzić i przełożyć do słoika. Podawać z jogurtem i bananem.