Kobiety w PRL-u zaczynały od niej dzień. To skuteczny sposób na płaski brzuch

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
W PRL-u istniały, podobnie jak dziś, różne sposoby na płaski brzuch i szczupłą sylwetkę. Tymczasem niektóre z nich odeszły w niepamięć mimo że... są proste i skuteczne.
herbata czerwona
Kobiety w PRL-u zaczynały od niej dzień. To skuteczny sposób na płaski brzuch
shutterstock

Czerwona herbata była popularna zwłaszcza w czasach PRL-u i latach 90. Dziś zdaje się być zapomniana choć nie można odmówić jej cennych właściwości prozdrowotnych.

Jakie właściwości ma czerwona herbata?

Choć w PRL-u i latach 90. czerwona herbata była niezwykle popularna nie mówiło się wiele o jej korzystnym wpływie na zdrowie. Tymczasem czerwona herbata, szczególnie Pu-erh:

Wspomaga trawienie i metabolizm

Pomaga przyspieszyć metabolizm i poprawia trawienie. Może wspierać procesy spalania tłuszczu, dlatego często jest stosowana jako naturalny środek wspomagający odchudzanie.

Obniża poziom cholesterolu

Regularne picie czerwonej herbaty może pomóc w redukcji poziomu "złego” cholesterolu (LDL) i podniesieniu poziomu "dobrego” cholesterolu (HDL), co wspiera zdrowie serca.

Reguluje poziom cukru we krwi

Niektóre badania sugerują, że czerwona herbata może pomóc stabilizować poziom cukru we krwi, co może być korzystne dla osób z insulinoopornością lub cukrzycą typu 2.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Działa detoksykująco

Dzięki obecności antyoksydantów czerwona herbata wspomaga eliminację toksyn z organizmu, co może poprawić ogólną kondycję zdrowotną.

Poprawia koncentrację i pobudza

Zawiera kofeinę, która działa pobudzająco na organizm, zwiększa koncentrację i poprawia funkcje poznawcze. Jest jednak łagodniejsza dla organizmu niż kawa.

Wzmacnia odporność

Obecność polifenoli i innych antyoksydantów pomaga w walce z wolnymi rodnikami, co może wspierać układ odpornościowy i zmniejszać ryzyko infekcji.

Może wspierać zdrowie wątroby

Niektóre badania wskazują, że czerwona herbata może mieć pozytywny wpływ na funkcjonowanie wątroby, wspierając jej regenerację i działanie detoksykacyjne.

Czerwona herbata – jakie zawiera składniki?

Czerwona herbata, jak wspomnieliśmy wyżej, bogata jest m.in. w polifenole, w tym katechiny i flawonoidy, alkaloidy takie jak kofeina, teobromina i teofilina, a także w minerały wśród których można wymienić wapń, magnez, potas, cynk, mangan, fluor i żelazo. Co więcej, czerwona herbata dostarcza wielu witamin, takich jak witamina C, witaminy z grupy B (zwłaszcza B1, B2, B3, B5) oraz witamina E.

Ile można pić czerwonej herbaty dziennie?

Optymalną ilością jest picie czerwonej herbaty 1–3 razy dziennie w zależności od indywidualnych potrzeb.

Dla poprawy trawienia i metabolizmu zaleca się picie 2–3 filiżanek dziennie, najlepiej po posiłkach. Dla wsparcia odchudzania 3 filiżanki dziennie - ale nie na pusty żołądek, a dla pobudzenia i koncentracji – 1–2 filiżanki, najlepiej rano lub w ciągu dnia. Jeśli zależy nam na ogólnej profilaktyce zdrowotnej warto wypijać 1–2 filiżanki dziennie.

Nie należy przesadzać z ilością czerwonej herbaty, ponieważ jej nadmiar może prowadzić do problemów żołądkowych, nadpobudliwości lub zaburzeń snu. Nie należy też pić jej przed snem, ponieważ zawiera kofeinę i może utrudniać zasypianie. Także spożywanie jej na czczo nie jest najlepszym pomysłem, ponieważ u niektórych osób może powodować podrażnienie żołądka.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Newsletter
Drukuj
Skopiuj link