Szpinak "lubi" cytrusy a hummus? Oto najzdrowsze połączenia na talerzu

Ten tekst przeczytasz w 2 minuty
Dieta, która wspiera nasze zdrowie, to nie tylko odpowiednie produkty na talerzu, ale też wiedza, jak je połączyć, by były bombą witaminową i odżywczą. Co z czym najlepiej połączyć na naszym talerzu? Ekspertka podpowiada.
French,Style,Summer,Ratatouille,Salad,With,Roasted,Vegetables,Served,As
Szpinak z cytrusami razem na talerzu, ale nie tylko. Jakie jeszcze produkty warto łączyć podczas posiłków?
shutterstock

Odpowiednio zbilansowana dieta to słowa jak mantra powtarzane przez lekarzy i dietetyków. O tym, że na naszym talerzu powinny znaleźć się warzywa, owoce, a także produkty pełnoziarniste i źródła łatwo przyswajalnego białka i kwasów tłuszczowych, wie już prawie każdy, kto stara się odżywiać zdrowo albo chce schudnąć.

Okazuje się, że ważne jest nie tylko to, by wymienione wyżej produkty znalazły się na naszym talerzu, ale to w jaki sposób je ze sobą połączymy. Co z czym i dlaczego powinniśmy jeść?

Oliwa z oliwek - idealna para dla...

Dietetycy od lat zalecają, by do sałatek dodawać olej lub oliwę z oliwek. Ta druga, jak wyjaśnia dietetyczka Nancy Oliveira na łamach miesięcznika naukowego "Harvard Women’s Health Watch", będzie idealną parą dla pomidorów. Podobnie jak awokado. Dlaczego to połączenie jest dobre? Jak wyjaśnia Oliveira tłuszcz wspiera wchłanianie likopenu, który jest silnym przeciwutleniaczem. To on chroni komórki przed uszkodzeniami i zmniejsza ryzyko pojawiania się nowotworów.

Oliwy z oliwek zdaniem innej dietetyczki Michelle Routhenstein powinniśmy dodawać również podczas przygotowywania pieczonych lub gotowanych warzyw. W połączeniu z dynią, marchewką albo batatami przyniesie nam bardzo dużo korzyści. Dietetyczka sugeruje też, by do sałatki z jarmużu albo warzyw liściastych dodać też orzechy i nasiona. Znajdujące się w nich witaminy D, A i E należą do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Potrzebują one swego rodzaju nośnika w postaci tłuszczu, aby jelita mogły ją wchłonąć i przetransportować do komórek - tłumaczy w rozmowie z magazynem "Real Simple" Michelle Routhenstein.

Ryba z kiszoną kapustą. Duet idealny?

Witamina D, która jest potrzebna m.in. do wchłaniania przez organizm człowieka wapnia, znajduje się m.in. w rybach takich jak makrela, łosoś, śledzie oraz dorsz. Yvett Hill, która jest specjalistką do spraw żywienia sugeruje, by zjadać je razem z warzywami kapustnymi np. popularną w Polsce surówką z suszonej kapusty. Duet idealny według dietetyczki ryby tworzą również z roślinami strączkowymi. Aby zmaksymalizować wchłanianie wapnia w jelitach, musisz dostarczać ciału odpowiedniej ilości witaminy D - stwierdza Hill.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Dietetyczka zauważa jeszcze jedną ciekawą i zdrową zależność. Tym razem w świecie przypraw. Jej zdaniem idealne połączenie to kurkuma i czarny pieprz. Kurkumina jest antyoksydantem, który zwalcza i nie dopuszcza do powstawania stanów zapalnych. Sama w sobie nie jest jednak łatwo przyswajalna, dlatego warto ją łączyć z czarnym pieprzem. Zawarta w nim piperyna zwiększa jej biodostępność - tłumaczy.

Brązowy ryż i strączki. Co daje to połączenie?

Wspomniane rośliny strączkowe jak np. fasola dobrze jest z kolei łączyć na talerzu z brązowym ryżem. To zestawienie, jak wyjaśnia Oliveira, jest bogate w błonnik a dodatkowo dostarcza sporą ilość białka, które zawiera aż dziewięć aminokwasów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania mięśni oraz transportu składników odżywczych do komórek naszego ciała.

Białko i błonnik w fasoli spowalniają zarazem trawienie węglowodanów obecnych w ryżu, dzięki czemu dłużej czujemy się syci. Możemy uzyskać podobne efekty, łącząc chleb pełnoziarnisty z masłem orzechowym - zaleca dietetyczka.

Dlaczego warto łączyć szpinak i cytrusy?

To nie wszystko. Istnieją jeszcze dwa połączenia, o których warto pamiętać, komponując dietetyczne i odżywcze posiłki. Jakie? Pierwszy to szpinak i cytrusy np. pomarańcze albo mandarynki. To zielone warzywo jest bogate w żelazo, z kolei wymienione owoce mają sporą dawkę witaminy C. Zdaniem Oliveiry to właśnie witamina zawarta w cytrusach ułatwią wchłonięcie cennego pierwiastka. Podobnie jest w przypadku innego, bardzo smacznego zestawienia, jakim jest połączenie hummusu (żelazo) z papryką (witamina C).

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.