To danie z jajek nie jest najzdrowsze. Lepiej z niego zrezygnować

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Jajka to produkt, po który sięgamy dosyć często, zwłaszcza podczas śniadania. Uznawane przez dietetyków za zdrowe i odżywcze, jak wynika z badań nie zawsze nam służą. Zwłaszcza serwowane w jeden z najpopularniejszych sposobów. Lepiej z tego dania zrezygnować. O czym dokładnie jest mowa?
Woman,Separating,Egg,Yolk,From,White,Over,Glass,Bowl,At
To danie z jajek jest szkodliwe dla naszego zdrowia. W jakiej formie najlepiej je jeść?
shutterstock

Jajka to produkt, który uznawany jest za zdrowy i odżywczy. Wielu dietetyków radzi, by sięgać po niego zwłaszcza, gdy jesteśmy na diecie i chcemy, by zwłaszcza nasze śniadanie były nie tylko odpowiednio zbilansowanym, ale pożywnym posiłkiem.

Dlaczego jajka są tak zdrowe?

Jajka to produkt bogaty w białko, a także witaminy i minerały. W żółtku znajdują się takie witaminy jak A, B12. Znaleźć w nim można również selen, cholinę i luteinę, które są dobre dla naszych oczu, mózgu czy układu odpornościowego.

Zazwyczaj zjadamy je w formie jajecznicy lub jajek sadzonych. Nieco rzadziej przygotowujemy je na twardo albo miękko. Z badań ekspertów wynika, że to właśnie te dwa pierwsze sposoby ich serwowania nie są zbyt dobre dla naszego zdrowia.

Ta potrawa z jajek jest szkodliwa dla zdrowia

Dietetycy podkreślają, że smażenie, zwłaszcza na dużym ogniu oraz z użyciem dużej ilości tłuszczu sprawia, że cenne składniki znajdujące się w jajkach znikają. Ponadto tłuszcze zawarte w maśle albo boczku, a ten przecież często towarzyszy smażonym jajkom, zwiększają ryzyko chorób serca.

Zwłaszcza, kiedy są spożywane w zbyt dużej ilości. Tłuszczy nasyconych, jak zalecają dietetycy, nie powinniśmy spożywać dziennie więcej niż 10 proc. dziennego zapotrzebowania kalorycznego. To właśnie dlatego jajecznica czy jajka sadzone są szkodliwe dla zdrowia.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Jeśli już smażymy jajka dobrze jest robić to z użyciem olejów o wysokiej temperaturze dymienia np. oleju z awokado. Dobrze jest też przygotowywać jajecznicę czy jajka sadzone na mniejszym ogniu.

Najzdrowszy sposób przyrządzania jajek

Jaki jest w takim razie najzdrowszy sposób przyrządzania jajek? Gotowanie. Jajka na twardo a najlepiej na miękko są najbardziej odżywcze i bezpieczne. Jeśli nie potrafimy zrezygnować z jajecznicy, można ją przygotować na parze. Ciekawą alternatywą są także jajka zapiekane np. z dodatkiem awokado albo szynki parmeńskiej.

Dobrze jest łączyć jajka z warzywami np. szpinakiem, papryką lub brokułem. Taki posiłek jest bardziej odżywczy i zdrowo sycący. Jajka przygotowywane właśnie w taki bezpieczny dla zdrowia sposób nie tylko nam nie zaszkodzą, ale także odżywią nasz organizm.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.