Wystarczą 3 dziennie. Wspomagają trawienie, obniżają poziom cholesterolu, dodają energii

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Te niewielkie owoce mają niezwykłe właściwości odżywcze. Od tysięcy lat cenione są w krajach Bliskiego Wschodu, a obecnie znajdziemy je na całym świecie. Nie tylko dodają energii, ale także rewelacyjnie wpływają na trawienie. Wystarczy jeść zaledwie trzy dziennie, by odczuć ich niezwykłe właściwości.
daktyle
Wystarczą 3 dziennie. Wspomagają trawienie, obniżają poziom cholesterolu, dodają energii
shutterstock

Naturalna pomoc dla jelit

Jeśli zmagasz się z problemami trawiennymi, daktyle mogą okazać się lepszym wyborem niż popularne suszone śliwki. Dlaczego? Zawierają duże ilości błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego, który reguluje perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom i wspomaga pracę układu pokarmowego. Co więcej, naturalne cukry zawarte w daktylach działają łagodnie na przewód pokarmowy, co sprawia, że są odpowiednie nawet dla osób z wrażliwym żołądkiem.

Nie tylko na trawienie. Korzyści zdrowotne z jedzenia daktyli

Oprócz wpływu na jelita daktyle mają wiele innych właściwości prozdrowotnych. Obniżają poziom złego cholesterolu, ponieważ zawarte w nich antyoksydanty pomagają utrzymać zdrowe serce i naczynia krwionośne. Dodają energii, dzięki naturalnym cukrom, takim jak fruktoza i glukoza, które działają jak szybki zastrzyk energii bez gwałtownych skoków insuliny. Na dodatek daktyle poprawiają koncentrację. Są bogate w witaminy z grupy B, przez co wspierają funkcjonowanie układu nerwowego i pracę mózgu.

Jedzenie daktyli działa też przeciwzapalnie. Polifenole obecne w daktylach pomagają w walce z wolnymi rodnikami, redukując stany zapalne w organizmie. Na dodatek owoce te wzmacniają kości. Zawierają bowiem wapń, magnez i fosfor, które są niezbędne dla zdrowia układu kostnego.

Jak jeść daktyle, by w pełni wykorzystać ich potencjał?

Daktyle najlepiej spożywać na surowo jako przekąskę. Można też dodawać je do owsianki, smoothie czy wypieków. Są świetnym naturalnym zamiennikiem cukru – wystarczy zblendować je z wodą, aby uzyskać zdrowy słodzik do kawy czy deserów! Ważne, aby wybierać daktyle bez dodatku konserwantów i cukru – najlepiej te suszone w naturalny sposób.

Czy osoby z cukrzycą mogą jeść daktyle?

Suszone daktyle mają wysoki indeks glikemiczny. Jednak świeże daktyle, zwłaszcza odmiana Medjool ma ok. 2-krotnie niższy indeks glikemiczny (ok. 43-54), dzięki czemu może być słodką alternatywą dla cukrzyków – choć w ograniczonej ilości.

Dalszy ciąg materiału pod wideo
©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Tematy:
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link