Spis treści
Naturalna pomoc dla jelit
Jeśli zmagasz się z problemami trawiennymi, daktyle mogą okazać się lepszym wyborem niż popularne suszone śliwki. Dlaczego? Zawierają duże ilości błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego, który reguluje perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom i wspomaga pracę układu pokarmowego. Co więcej, naturalne cukry zawarte w daktylach działają łagodnie na przewód pokarmowy, co sprawia, że są odpowiednie nawet dla osób z wrażliwym żołądkiem.
Nie tylko na trawienie. Korzyści zdrowotne z jedzenia daktyli
Oprócz wpływu na jelita daktyle mają wiele innych właściwości prozdrowotnych. Obniżają poziom złego cholesterolu, ponieważ zawarte w nich antyoksydanty pomagają utrzymać zdrowe serce i naczynia krwionośne. Dodają energii, dzięki naturalnym cukrom, takim jak fruktoza i glukoza, które działają jak szybki zastrzyk energii bez gwałtownych skoków insuliny. Na dodatek daktyle poprawiają koncentrację. Są bogate w witaminy z grupy B, przez co wspierają funkcjonowanie układu nerwowego i pracę mózgu.
Jedzenie daktyli działa też przeciwzapalnie. Polifenole obecne w daktylach pomagają w walce z wolnymi rodnikami, redukując stany zapalne w organizmie. Na dodatek owoce te wzmacniają kości. Zawierają bowiem wapń, magnez i fosfor, które są niezbędne dla zdrowia układu kostnego.
Jak jeść daktyle, by w pełni wykorzystać ich potencjał?
Daktyle najlepiej spożywać na surowo jako przekąskę. Można też dodawać je do owsianki, smoothie czy wypieków. Są świetnym naturalnym zamiennikiem cukru – wystarczy zblendować je z wodą, aby uzyskać zdrowy słodzik do kawy czy deserów! Ważne, aby wybierać daktyle bez dodatku konserwantów i cukru – najlepiej te suszone w naturalny sposób.
Czy osoby z cukrzycą mogą jeść daktyle?
Suszone daktyle mają wysoki indeks glikemiczny. Jednak świeże daktyle, zwłaszcza odmiana Medjool ma ok. 2-krotnie niższy indeks glikemiczny (ok. 43-54), dzięki czemu może być słodką alternatywą dla cukrzyków – choć w ograniczonej ilości.