Wystarczą 3 dziennie. Wspomagają trawienie, obniżają poziom cholesterolu, dodają energii

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Te niewielkie owoce mają niezwykłe właściwości odżywcze. Od tysięcy lat cenione są w krajach Bliskiego Wschodu, a obecnie znajdziemy je na całym świecie. Nie tylko dodają energii, ale także rewelacyjnie wpływają na trawienie. Wystarczy jeść zaledwie trzy dziennie, by odczuć ich niezwykłe właściwości.
daktyle
Wystarczą 3 dziennie. Wspomagają trawienie, obniżają poziom cholesterolu, dodają energii
shutterstock

Naturalna pomoc dla jelit

Jeśli zmagasz się z problemami trawiennymi, daktyle mogą okazać się lepszym wyborem niż popularne suszone śliwki. Dlaczego? Zawierają duże ilości błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego, który reguluje perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom i wspomaga pracę układu pokarmowego. Co więcej, naturalne cukry zawarte w daktylach działają łagodnie na przewód pokarmowy, co sprawia, że są odpowiednie nawet dla osób z wrażliwym żołądkiem.

Nie tylko na trawienie. Korzyści zdrowotne z jedzenia daktyli

Oprócz wpływu na jelita daktyle mają wiele innych właściwości prozdrowotnych. Obniżają poziom złego cholesterolu, ponieważ zawarte w nich antyoksydanty pomagają utrzymać zdrowe serce i naczynia krwionośne. Dodają energii, dzięki naturalnym cukrom, takim jak fruktoza i glukoza, które działają jak szybki zastrzyk energii bez gwałtownych skoków insuliny. Na dodatek daktyle poprawiają koncentrację. Są bogate w witaminy z grupy B, przez co wspierają funkcjonowanie układu nerwowego i pracę mózgu.

Jedzenie daktyli działa też przeciwzapalnie. Polifenole obecne w daktylach pomagają w walce z wolnymi rodnikami, redukując stany zapalne w organizmie. Na dodatek owoce te wzmacniają kości. Zawierają bowiem wapń, magnez i fosfor, które są niezbędne dla zdrowia układu kostnego.

Jak jeść daktyle, by w pełni wykorzystać ich potencjał?

Daktyle najlepiej spożywać na surowo jako przekąskę. Można też dodawać je do owsianki, smoothie czy wypieków. Są świetnym naturalnym zamiennikiem cukru – wystarczy zblendować je z wodą, aby uzyskać zdrowy słodzik do kawy czy deserów! Ważne, aby wybierać daktyle bez dodatku konserwantów i cukru – najlepiej te suszone w naturalny sposób.

Czy osoby z cukrzycą mogą jeść daktyle?

Suszone daktyle mają wysoki indeks glikemiczny. Jednak świeże daktyle, zwłaszcza odmiana Medjool ma ok. 2-krotnie niższy indeks glikemiczny (ok. 43-54), dzięki czemu może być słodką alternatywą dla cukrzyków – choć w ograniczonej ilości.

Dalszy ciąg materiału pod wideo
©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Tematy: