Spis treści
Awokado nie jest już w Polsce żadną egzotyką. Ten owoc można dostać w każdym supermarkecie i wielu warzywniakach. Chętnie dodajemy je do sałatek, zdrowych i detoksykujących koktajli. Robimy z niego pasty na kanapki a nawet fit desery.
Które awokado jest lepsze?
Odmian tego owocu jest ponad 50. W polskich sklepach zazwyczaj spotykamy dwie - Hass i Shepard. Ta pierwsza to awokado bardziej okrągłe i ciemniejsze, druga zielone i podłużne. Czy któraś z odmian awokado jest lepsza? Ma więcej składników odżywczych i jest dzięki temu zdrowsza?
Awokado - odmiana Hass
Awokado Hass nazywane jest także czarnym. Wszystko ze względu na jego skórkę i proces dojrzewania podczas, którego przybiera ona prawie czarną barwę. Właśnie ten kolor świadczy o tym, że jest dojrzałe albo nawet przejrzałe.
Bardzo często Hass to awokado zdecydowanie droższe od zielonego. Jego smak jest bardziej intensywny i ma orzechową nutę. Ta odmiana tego owocu świetnie sprawdzi się, jeśli chcemy zrobić z niego pastę np. popularne guacamole albo koktajl. Wszystko za sprawą maślanej i kremowej konsystencji tego rodzaju awokado.
Awokado - odmiana Shepard
Odmiana Shepard, czyli zielone, bardziej podłużne awokado nie ma wyrazistej nuty orzechowej i jest łagodniejsze w smaku. Od Hass różni je również konsystencja. Jego miąższ jest bardziej zwarty i twardy.
Można tę odmianę awokado kroić w plastry albo kostkę. Nadaje się do sałatek, położenia na kanapkę, czy jako dodatek do jajecznic albo innej potrawy na ciepło. Miąższ tej odmiany awokado ciemnieje zdecydowanie wolniej niż Hass.
Tak sprawdzisz, że awokado jest dojrzałe
Czy istnieje jakiś sprawdzony sposób na to, by poznać, że awokado jest dojrzałe? Okazuje się, że jest ich nawet kilka. Odmiana Hass powinna być jędrna w dotyku, ale też trochę miękka. To oznacza, że mamy do czynienia z owocem dojrzałym. Zepsuty przejrzały owoc jest z kolei bardzo miękki i lepiej zrezygnować z jego zakupu. Na jego skórce może też pojawiać się biały nalot sugerujący, że się psuje.
Zielone awokado, czyli Shepard, jeśli jest twarde to znak, że nie nadaje się jeszcze zbytnio do jedzenia. O tym, że jest dojrzałe, świadczy poziom jego miękkości. Jak rozpoznać czy nie jest zgniłe w środku? Trzeba dokładnie obejrzeć jego skórkę. Jeśli występują na niej przebarwienia, wtedy lepiej go nie kupować.
Można też zastosować jeszcze jeden trik. To czy awokado jest dobre do jedzenia i nie jest zepsute świadczy ogonek a więc drewniana kulka na czubku tego owocu. Jeżeli odrywając ją widzimy jasno-zielony miąższ, to znak, że owoc jest zdrowy i będzie smaczny.
Dlaczego awokado jest zdrowe?
Trudno, więc jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, które awokado jest lepsze. Wiele tak naprawdę zależy od naszych preferencji smakowych i potrawy, w której chcemy je wykorzystać. Zarówno jedna, jak i druga odmiana jest bogata w witaminy i minerały m.in. kwas foliowy, witaminę A, C i te z grupy B. Znajdziemy w nim również fosfor, potas i magnez.
Po awokado warto sięgać, bo ma działanie przeciwzapalne. Może również obniżać poziom "złego" cholesterolu. Jest polecane tym osobom, które są na diecie, bo na długo zapewnia poczucie sytości i sprawia, że rzadziej chce nam się sięgać po słodycze.