Co jeść po czterdziestce, by być zdrowym i dobrze się czuć? Eksperci podpowiadają

Ten tekst przeczytasz w 2 minuty
Wraz z upływem czasu zmienia się zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Trzeba też pamiętać, że zmienia się ciało, ubywa masy mięśniowej, a pojawia się coraz więcej fałdek tłuszczu. Dają o sobie znać zmiany hormonalne i wolniejsza przemiana materii. Zdrowa, odpowiednia dobrana dieta może pomóc zachować dobrą formę.
Lekarze coraz częściej podkreślają znaczenie diety wspierającej zdrowie kości czy regulującej poziom cukru we krwi
Lekarze coraz częściej podkreślają znaczenie diety wspierającej zdrowie kości czy regulującej poziom cukru we krwi
shutterstock

Eksperci, którzy zajmują się żywieniem, wskazują produkty, które wspierają układ odpornościowy, zdrowie serca, kondycję kości i poziom energii. Włączenie ich do codziennego jadłospisu może znacząco poprawić jakość życia i zapobiec wielu problemom zdrowotnym.

Lekarze podkreślają znaczenie diety, która wspiera zdrowie kości czy np. regulującej poziom cukru we krwi. Wraz z wiekiem potrzeby żywieniowe zmieniają się, a powiedzenie „jesteś tym, co jesz” nabiera nowego znaczenia.

Dieta, która łagodzi objawy menopauzy

To właśnie dieta odgrywa kluczową rolę w okresie menopauzy. Niezdrowe, źle zbilansowane żywienie może wywołać wiele nieprzyjemnych objawów menopauzy. Wiele kobiet spożywa wówczas za dużo cukru, kofeiny, soli i alkoholu oraz wysoko przetworzonej żywności. W takiej sytuacji nawet uzupełnienie i wzbogacenie diety o wymienione wyżej produkty, nie będzie w stanie zredukować występujących już przypadłości okresu okołomenopauzalnego. Dzięki właściwemu modelowi żywienia można wspomóc organizm kobiety w tym trudnym okresie, a tym samym złagodzić wiele przykrych dolegliwości.

Objawy menopauzy złagodzą tryptofan i witaminy z grupy B, zwłaszcza witamina B6, obecna w nieoczyszczonych produktach zbożowych, orzechach włoskich, płatkach owsianych, drożdżach, ale też szpinaku. Tryptofan znajdziemy np. w sezamie, indyku, kurczaku, łososiu, migdałach czy pestkach słonecznika. Podstawą diety kobiety w okresie menopauzy powinny stanowić więc warzywa i owoce.

Żywność wysokobiałkowa

Zaleca się też spożywanie odpowiednich ilości białka. To, ile białka potrzebujemy zależy od kilku czynników, a wśród nich wymienia się: stan gospodarki energetycznej organizmu, stan zdrowia, stan fizjologiczny (ciąża, karmienie) i wiek osoby, masę ciała, aktywność fizyczną, wartość odżywczą białka.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Zalecenia różnią się w zależności od stylu życia i poziomu aktywności fizycznej: dla kobiet prowadzących siedzący tryb życia: 1.0-1.2 g białka na kilogram masy ciała; dla kobiet umiarkowanie aktywnych: 1.6 g białka na kilogram masy ciała; dla kobiet bardzo aktywnych fizycznie: 2.0-2.4 g białka na kilogram masy ciała.

Najlepsze źródła białka

Najlepsze źródła białka to: mięso (kurczak, wołowina) 20-30 g, ryby (łosoś, tuńczyk) 22-25 g, nabiał (jajka 6 g, ser 25 g), rośliny strączkowe (soczewica, fasola) 9-25 g, orzechy i nasiona (migdały 21 g, chia 17 g), produkty sojowe (tofu 8 g, edamame 11 g) oraz pełnoziarniste zboża (komosa ryżowa 14 g, owies 13 g)

Zielone warzywa liściaste

Eksperci podkreślają też konieczność spożywania ciemnozielonych warzyw liściastych. Mowa np. o sałatach różnych odmian, rukoli, jarmużu, kapuście, brukselce czy brokułach. Są bogate w błonnik, żelazo, magnez, potas i wapń, które są kluczowe dla zdrowia serca. Zielone warzywa liściaste są również ubogie w węglowodany i kalorie, co czyni je doskonałym dodatkiem do diety.

Dodatkowo zawierają przeciwutleniacze, które pomagają zwalczać stany zapalne i chronią komórki przed uszkodzeniami. Regularne spożywanie tych warzyw może również wspierać funkcjonowanie układu pokarmowego i wzmacniać odporność organizmu.

Zdrowe tłuszcze

Dieta po czterdziestce powinna być pozbawiona produktów bogatych w tłuszcze nasycone i kwasy tłuszczowe trans. Dobrym rozwiązaniem jest ograniczenie spożycia, a nawet wykluczenie z diety takich produktów jak: tłusta wołowina, wieprzowina, jagnięcina, drób ze skórą, kiełbasy, masło, śmietana, smalec, olej palmowy, olej kokosowy. Zaleca się zdrowe tłuszcze, takie jak tłuszcze omega-3, znajdujące się m.in. w rybach, oleju lnianym czy orzechach włoskich. Polecana jest także np. oliwa z oliwek.

Czego nie może zabraknąć w jadłospisie po 40. roku życia:

  • chudego drobiu i rozmaitych ryb morskich oraz słodkowodnych – są lekkostrawne i dostarczają białka,
  • produktów zbożowych z pełnego przemiału – posiadają wiele witamin i cennego błonnika,
  • warzyw – są niskokaloryczne, poprawiają perystaltykę jelit, przyspieszają i regulują trawienie,
  • chudego nabiału – mleka i jego przetworów (kefiru, jogurtu, twarogu, sera) – dostarczają białka i wapnia,
  • płynów: wody, słabej herbaty, soków warzywnych i owocowych – są konieczne do prawidłowej pracy organizmu.
©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.