Spis treści
Lekarze i dietetycy od lat przestrzegają przed spożywaniem czerwonego mięsa. Twierdzą, że spożywane w dużych ilościach powoduje takie choroby jak cukrzyca, otyłość a przede wszystkim rak jelita.
Czerwone mięso powoduje raka? Ekspert zaprzecza
Jeden z ekspertów podważa tę teorię. Dr Peter Attia, kanadyjsko-amerykański lekarz, który specjalizuje się w tematyce długowieczności twierdzi, że przyczyna tak dużej zachorowalności na ten rodzaj nowotworu leży zupełnie gdzie indziej.
Dr Attia, który był gościem podcastu TRIGGERnometry stwierdził, że badania dotyczące tej kwestii są "naprawdę, naprawdę złe" i pełno jest w nich błędów. Jakich dokładnie?
Zdaniem dr Attia w badaniach na temat czerwonego mięsa i chorób, w tym raka jelita, nie zwraca się uwagi na różnicę między spożywaniem mięsa nieprzetworzonego, chociażby w formie steków, jak produktów przetworzonych, jak hot dogi.
Badania na temat czerwonego mięsa zawierają błędy
Jego zdaniem na wyniki badań może mieć wpływ także to, że osoby, które unikają spożywania czerwonego mięsa, prowadzą zdrowszy tryb życia. Kiedy porównujemy osoby jedzące czerwone mięso z tymi, które go unikają, różnice w ryzyku znikają po uwzględnieniu innych czynników zdrowotnych - stwierdza dr Attia.
Z raporty przygotowanego przez Uniwersytet Missouri-Kansas City liczba zachorowań na raka jelita grubego wzrosła we wszystkich grupach wiekowych przez ostatnie 20 lat. Ogromny wzrost zachorowań, bo aż o 500 proc. obserwuje się w grupie wiekowej 10-14 lat. Zdaniem dr Attia nie tyle czerwone mięso jest tego przyczyną, co sięganie po ultra-przetworzone produkty.
Takie czerwone mięso warto wybierać
Zdaniem lekarza warto przede wszystkim sięgać po czerwone mięso, ale to minimalnie przetworzone. To właśnie jakość tego, po które sięgamy, ma bardzo duże znaczenie dla zdrowia. Zaznacza, że dieta ma ogromne znaczenie w przypadku chorób przewlekłych, ale nie można "obwiniać" za to tylko i wyłącznie mięsa. To, co jemy, ma znaczenie, ale ważne jest, aby patrzeć na całość diety i styl życia - powiedział.
Jakie zalety ma czerwone mięso?
Czy czerwone mięso ma w ogóle jakiekolwiek plusy? Owszem. Warto pamiętać, że znajduje się w nim witamina D. To także źródło dużej ilości żelaza, co pomaga ograniczyć ryzyko niedokrwistości oraz zwiększyć stężenie hemoglobiny. Czerwone mięso to również źródło białka. To właśnie ten składnik sprawia, że jedząc je, dłużej nie czujemy się głodni.