To odkrycie wywraca do góry nogami myślenie o zdrowej diecie. Wegetarianie będą zaskoczeni

Ten tekst przeczytasz w 2 minuty
Do tej pory przyjmowało się, że dieta bogata w czerwone mięso sprzyja powstawaniu wielu chorób. Nowe badania pokazują jednak, że odpowiednio zbilansowane menu z udziałem czerwonego mięsa sprzyja zdrowiu serca i jelit.
Chude czerwone mięso jednak dobre dla zdrowia?
Chude czerwone mięso jednak dobre dla zdrowia?
shutterstock

Wcześniejsze badania wskazywały, że regularne spożywanie dużych ilości zawierającego cholesterol czerwonego mięsa - zwłaszcza smażonego oraz w postaci wędlin - sprzyja nowotworom, chorobom serca, naczyń oraz jelit.

Mikrobiom jelitowy a dieta z czerwonym mięsem

Niedawne badanie przeprowadzone przez naukowców z Purdue University (USA) na małej grupie osób każe jednak sądzić, że przestrzeganie stałego schematu żywieniowego, który obejmuje chude czerwone mięso, może przyczynić się do równowagi mikrobiomu jelitowego i wspierać zdrowie układu krążenia.

Naukowcy biorący udział w badaniu ocenili skutki przyjęcia, a następnie - okresowego zaprzestania zdrowego schematu żywieniowego w stylu amerykańskim, który obejmował trzy uncje (85 gramów) chudego czerwonego mięsa (wołowiny i wieprzowiny) dziennie u zdrowych młodych dorosłych.

Zdrowy wzorzec żywieniowy

Celem badania było zrozumienie, w jaki sposób cykliczne włączanie i wyłączanie zbilansowanej diety przez trzy kontrolowane cykle wpływa na markery stanu zdrowia, a zwłaszcza - na różnorodność mikrobiomu jelitowego i wskaźniki układu krążenia.

"Za każdym razem, gdy uczestnicy przyjmowali zdrowy wzorzec żywieniowy, skład ich mikrobioty jelitowej zmieniał się na korzystny, a markery sercowo-naczyniowe, takie jak cholesterol LDL, wykazywały poprawę i były stale powiązane ze zmianami dotyczącymi bakterii jelitowych" — wyjaśnił główny badacz, prof. Wayne Campbell z katedry nauk żywieniowych i główny autor badania (DOI: 10.3390/nu16213619)

Dalszy ciąg materiału pod wideo

.

Czerwone mięso w zrównoważonej diecie

Uzyskane wyniki sugerują również, że mikrobiota jelitowa może odgrywać znaczącą rolę w tym, jak dieta wpływa na zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Wydają się też podkreślać, że chude czerwone mięso - o ile spożywane jest jako część zbilansowanej, zdrowej diety - może nie mieć negatywnego wpływu na zdrowie jelit lub serca.

Badanie podkreśla dwa ważne wnioski. Po pierwsze, przerywane zdrowe odżywianie może przynosić korzyści za każdym razem, gdy jest wznawiane. Po drugie, utrzymywanie zrównoważonej diety w czasie może dawać bardziej stabilne wyniki.

Zdrowy wzorzec żywieniowy

Powrót do "zwykłej" diety (która nie była ograniczona do zdrowego amerykańskiego wzorca żywieniowego) w ciągu kilku tygodni odwrócił korzystne zmiany mikrobioty i poprawę zdrowia układu sercowo-naczyniowego. Wprawdzie zdrowy wzorzec żywieniowy szybko (w ciągu zaledwie trzech tygodni) poprawiał profile lipidowe surowicy, jednak - aby utrzymać te korzyści - prawdopodobnie konieczne byłoby jego stałe utrzymanie. "Lepiej konsekwentnie stosować zdrową dietę, aby wspierać długoterminowe wyniki zdrowotne" - sugeruje dr Campbell.

Przerywane cykle żywieniowe

Badanie przeprowadzone na Uniwersytecie Purdue objęło 17 zdrowych młodych dorosłych w ciągu trzech trzytygodniowych cykli (przyjmowania, zaprzestania i ponownego przyjmowania) kontrolowanego, zdrowego wzorca żywieniowego, aby ocenić wpływ na mikrobiotę jelitową i markery zdrowia układu krążenia. Przerywane cykle zdrowego odżywiania były korzystne. Naukowcy zaobserwowali jednak, że najbardziej trwałe ulepszenia, dotyczące różnorodności mikrobioty jelitowej i markerów układu krążenia, takich jak cholesterol LDL, zaobserwowano przy stałym przestrzeganiu zbilansowanej diety, która obejmowała chude czerwone mięso wołowe lub wieprzowe.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.