Spis treści
BBC przygotowało ranking najzdrowszych ryb. Nie od dziś wiadomo, że są one bardzo cenione, jeśli chodzi o prozdrowotne właściwości. W ostatnich latach Polacy najczęściej jedzą łososia, dorsza i śledzia. Tymczasem żadna z tych ryb nie "wygrała" rankingu BBC.
Ta ryba jest najzdrowsza według BBC
Najzdrowszą rybą, która zajęła 1. miejsce na podium i zdobyła aż 89 na 100 punktów jest karmazyn pacyficzny. Okazuje się, że to właśnie on jest "królem", którego jedzenie przynosi wiele korzyści dla zdrowia.
Karmazyn pacyficzny nazywany jest także rybą różaną lub czerwonym okoniem. Występuje on w północnych rejonach Oceanu Spokojnego na głębokościach od 50 do 800 metrów. Jego środowiskiem są chłodne, dobrze natlenione wody i właśnie to wpływa na jakość jego mięsa.
Dlaczego karmazyn pacyficzny jest tak dobry?
Karmazyn świetnie nadaje się zarówno do smażenia, jak też pieczenia i grillowania. Ma delikatne mięso, które zawiera cenne kwasy tłuszczowe omega-3, witaminy D i B12 oraz liczne minerały. To właśnie one wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, serca i wzmacniają odporność.
To ryba, która dzięki zawartości białka (20 g na 200 g ryby), wpływa też na naszą skórę, metabolizm i sprawia, że dzięki niej zadbamy o szczupłą sylwetkę. Poza tym karmazyn pacyficzny to także selen (ponad 60 proc. dziennego zapotrzebowania w 100 g) oraz witamina B12 (40 proc.).
Nie tylko karmazyn pacyficzny. Te ryby też warto jeść
W Polsce karmazyn pacyficzny zwany też czerwonym jest rybą mało znaną. Tymczasem można go bez problemu znaleźć w wielu sklepach, chociażby popularnych dyskontach. Ogromnym plusem jest jego cena. Można go kupić już za ok. 40 zł za kg. Niektóre sklepy oferują go za 70 zł. Częściej rybę tę znajdziemy nie pod nazwą "karmazyn pacyficzny", ale właśnie "ryba różana" czy "czerwony okoń".
Warto przy tym pamiętać, że nasze rodzime ryby takie jak dorsz, flądra, śledź a nawet makrela również zawierają wspomniane wyżej składniki odżywcze. Coraz częściej za wysoką zawartość jodu, selenu, żelaza oraz witamin A, D3 i E cenione są także szprotki. W nich również znajdziemy tak popularne i cenione wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Warto, więc również włączyć je do naszej diety.