Czarny bez podkręca metabolizm i pomaga w odchudzaniu. Nowe wyniki badań

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Owoce czarnego bzu (Sambucus nigra), a zwłaszcza ich przetwory, takie jak soki i dżemy, są powszechnie cenione. Wspomagają funkcje odpornościowe organizmu i działają wykrztuśnie. Mają też, jak się okazuje, inne właściwości lecznicze, które są mniej znane.
Owoce czarnego bzu (Sambucus nigra) mają wiele właściwości prozdrowotnych
Owoce czarnego bzu (Sambucus nigra) mają wiele właściwości prozdrowotnych
Shutterstock

Owoce czarnego bzu (Sambucus nigra), a zwłaszcza ich przetwory w rodzaju soków czy dżemów są powszechnie stosowane jako roślina lecznicza i suplement wspomagający funkcje odpornościowe i działający wykrztuśnie - na przykład przy leczeniu grypy. Inne potencjalne korzyści zdrowotne są jednak słabo poznane.

Czarny bez wspomaga dobrą mikrobiotę

Jak pokazują badania naukowców z Washington State University (USA), codzienne wypijanie 12 uncji (340 ml) soku z czarnego bzu przez tydzień powoduje pozytywne zmiany w mikrobiomie jelitowym oraz poprawia tolerancję glukozy i utlenianie tłuszczów.

Naukowcy przetestowali wpływ czarnego bzu na zdrowie metaboliczne w randomizowanym, kontrolowanym placebo badaniu klinicznym z udziałem 18 dorosłych osób z nadwagą. Uczestnicy spożywali sok z czarnego bzu lub placebo o podobnym kolorze i smaku, specjalnie opracowane przez Laboratorium Innowacji Żywnościowych Uniwersytetu Stanowego Karoliny Północnej, jednocześnie stosując standaryzowaną dietę.

Testy kliniczne przeprowadzone po interwencji wykazały, że uczestnicy, którzy spożywali sok z czarnego bzu, mieli znacznie zwiększoną ilość pożytecznych bakterii jelitowych, w tym Firmicutes i Actinobacteria, oraz zmniejszoną ilość szkodliwych bakterii, takich jak Bacteroidetes. Zdrowy mikrobiom jelitowy jest niezbędny do wchłaniania składników odżywczych i wspiera zdrowie fizyczne i psychiczne.

Czarny bez a metabolizm

Oprócz pozytywnych zmian mikrobioty poprawił się również metabolizm. Sok z czarnego bzu obniżył poziom glukozy we krwi uczestników średnio o 24 proc., co wskazuje na znaczną poprawę zdolności przetwarzania cukrów po spożyciu węglowodanów. Odnotowano również 9 proc. spadek poziomu insuliny.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Ponadto wyniki sugerują, że sok z czarnego bzu może poprawić zdolność organizmu do spalania tłuszczu. Uczestnicy, którym podano sok z czarnego bzu, wykazali znacznie zwiększone utlenianie tłuszczu, czyli rozkład kwasów tłuszczowych, po posiłku o wysokiej zawartości węglowodanów i podczas ćwiczeń.

Czarny bez odkryty na nowo

"Bez czarny to niedoceniany owoc, zarówno pod względem komercyjnym, jak i odżywczym" - powiedział autor korespondencyjny Patrick Solverson, adiunkt w Katedrze Żywienia i Fizjologii Ćwiczeń na Wydziale Medycyny WSU Elson S. Floyd. "Zaczynamy teraz dostrzegać jego wartość dla zdrowia człowieka. Badanie to przyczynia się do rosnącej liczby dowodów na to, że czarny bez, który był stosowany jako ludowy środek leczniczy od wieków, ma liczne korzyści dla zdrowia metabolicznego, a także prebiotycznego" - dodał.

Rośnie popularność czarnego bzu

Chociaż produkty z czarnego bzu są mniej popularne w USA niż w Europie, popyt na nie gwałtownie wzrósł podczas pandemii COVID-19, a sprzedaż czarnego bzu nadal rośnie. Autorzy badań złożyli wniosek o tymczasowy patent na wykorzystanie bioaktywnych składników czarnego bzu do kontroli masy ciała i zdrowia jelit poprzez suplementy lub inne zastosowania.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.