To najzdrowsze dania polskiej kuchni. W PRL zajadaliśmy się na potęgę

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Kuchnia czasów PRL przez wiele lat uchodziła za niedobrą i mało wykwintną. Krytykowana, dziś przeżywa swój renesanse. Niektóre potrawy są nie tylko kultowe, ale też bardzo zdrowe. Które z nich doceniają dietetycy?
Smażona wątróbka
To najzdrowsze dania polskiej kuchni. W PRL zajadaliśmy się na potęgę
Shutterstock

Kuchnia czasów PRL była prosta, ale też kreatywna, bo często trzeba było przygotować coś z niczego. Choć przez lata wiele z tych dań było krytykowanych, dziś przeżywają swój renesans a wielu Polaków powraca do nich z ogromnym sentymentem.

Kuchnia czasów PRL - dania zapomniane a zdrowe

Dania kuchni PRL doceniane są także przez dietetyków. Okazuje się, że potrawy, które w poprzedniej epoce królowały na stołach, były i są zdrowe. Dietetyk Bartek Kulczyński wybrał kilka tych, które jego zdaniem mają sporo wartości odżywczych i spokojnie można się nimi delektować na co dzień oraz podczas chociażby zbliżających się karnawałowych imprez. 

Te dania czasów PRL warto jeść i dziś

Śledź w śmietanie

Można zjeść samego, można z gotowanymi ziemniakami. Takie danie bogate jest w selen, jod, witaminę D oraz kwasy omega-3. Pozytywnie wpływają one na serce, mózg i tarczycę. Zamiast śmietany można dodać do śledzi jogurt naturalny. 

Jajka w sosie chrzanowym

Dalszy ciąg materiału pod wideo

To danie jest z kolei doskonałym źródłem białka, witamin i minerałów. Chrzan wzmacnia odporność i działa antybakteryjnie. Sos, by był mniej kaloryczny, można zrobić na bazie jogurtu naturalnego.

Duszona wątróbka

To danie jedni w czasach PRL kochali, inni nienawidzili. Okazuje się, że jest bogata w żelazo, selen, cynk oraz witaminy B12 i A. Duszona pełna jest wartości odżywczych. Warto dodać do niej np. buraczki i kaszę pęczak. 

Fasolka po bretońsku

Ta potrawa czasów PRL jest sycąca i bardzo zdrowa. Ma w sobie takie składniki odżywcze jak błonnik, potas i wapń. Szczególnie wartościowa w tej potrawie jest biała fasola. Aby była zdrowsza niż jej prl-owski odpowiednik można zrezygnować z kiełbasy i boczku lub ograniczyć dodawaną ilość. Warto też dorzucić zioła i przyprawy. W wersji wege można ją przyrządzić z pomidorami oraz jabłkiem. 

Sałatka jarzynowa

To również danie, które warto wpisać do swojego menu. Składniki takie jak ziemniaki, ogórki kiszone, marchewka i jajka to bogactwo niezbędnych witamin i minerałów. Podobnie jak w śledziach zamiast majonezu można dodać do niej jogurtu naturalnego. 

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link