To najzdrowsze dania polskiej kuchni. W PRL zajadaliśmy się na potęgę

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Kuchnia czasów PRL przez wiele lat uchodziła za niedobrą i mało wykwintną. Krytykowana, dziś przeżywa swój renesanse. Niektóre potrawy są nie tylko kultowe, ale też bardzo zdrowe. Które z nich doceniają dietetycy?
Smażona wątróbka
To najzdrowsze dania polskiej kuchni. W PRL zajadaliśmy się na potęgę
Shutterstock

Kuchnia czasów PRL była prosta, ale też kreatywna, bo często trzeba było przygotować coś z niczego. Choć przez lata wiele z tych dań było krytykowanych, dziś przeżywają swój renesans a wielu Polaków powraca do nich z ogromnym sentymentem.

Kuchnia czasów PRL - dania zapomniane a zdrowe

Dania kuchni PRL doceniane są także przez dietetyków. Okazuje się, że potrawy, które w poprzedniej epoce królowały na stołach, były i są zdrowe. Dietetyk Bartek Kulczyński wybrał kilka tych, które jego zdaniem mają sporo wartości odżywczych i spokojnie można się nimi delektować na co dzień oraz podczas chociażby zbliżających się karnawałowych imprez. 

Te dania czasów PRL warto jeść i dziś

Śledź w śmietanie

Można zjeść samego, można z gotowanymi ziemniakami. Takie danie bogate jest w selen, jod, witaminę D oraz kwasy omega-3. Pozytywnie wpływają one na serce, mózg i tarczycę. Zamiast śmietany można dodać do śledzi jogurt naturalny. 

Jajka w sosie chrzanowym

Dalszy ciąg materiału pod wideo

To danie jest z kolei doskonałym źródłem białka, witamin i minerałów. Chrzan wzmacnia odporność i działa antybakteryjnie. Sos, by był mniej kaloryczny, można zrobić na bazie jogurtu naturalnego.

Duszona wątróbka

To danie jedni w czasach PRL kochali, inni nienawidzili. Okazuje się, że jest bogata w żelazo, selen, cynk oraz witaminy B12 i A. Duszona pełna jest wartości odżywczych. Warto dodać do niej np. buraczki i kaszę pęczak. 

Fasolka po bretońsku

Ta potrawa czasów PRL jest sycąca i bardzo zdrowa. Ma w sobie takie składniki odżywcze jak błonnik, potas i wapń. Szczególnie wartościowa w tej potrawie jest biała fasola. Aby była zdrowsza niż jej prl-owski odpowiednik można zrezygnować z kiełbasy i boczku lub ograniczyć dodawaną ilość. Warto też dorzucić zioła i przyprawy. W wersji wege można ją przyrządzić z pomidorami oraz jabłkiem. 

Sałatka jarzynowa

To również danie, które warto wpisać do swojego menu. Składniki takie jak ziemniaki, ogórki kiszone, marchewka i jajka to bogactwo niezbędnych witamin i minerałów. Podobnie jak w śledziach zamiast majonezu można dodać do niej jogurtu naturalnego. 

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.