Kuchnia czasów PRL była prosta, ale też kreatywna, bo często trzeba było przygotować coś z niczego. Choć przez lata wiele z tych dań było krytykowanych, dziś przeżywają swój renesans a wielu Polaków powraca do nich z ogromnym sentymentem.
Kuchnia czasów PRL - dania zapomniane a zdrowe
Dania kuchni PRL doceniane są także przez dietetyków. Okazuje się, że potrawy, które w poprzedniej epoce królowały na stołach, były i są zdrowe. Dietetyk Bartek Kulczyński wybrał kilka tych, które jego zdaniem mają sporo wartości odżywczych i spokojnie można się nimi delektować na co dzień oraz podczas chociażby zbliżających się karnawałowych imprez.
Te dania czasów PRL warto jeść i dziś
Śledź w śmietanie
Można zjeść samego, można z gotowanymi ziemniakami. Takie danie bogate jest w selen, jod, witaminę D oraz kwasy omega-3. Pozytywnie wpływają one na serce, mózg i tarczycę. Zamiast śmietany można dodać do śledzi jogurt naturalny.
Jajka w sosie chrzanowym
To danie jest z kolei doskonałym źródłem białka, witamin i minerałów. Chrzan wzmacnia odporność i działa antybakteryjnie. Sos, by był mniej kaloryczny, można zrobić na bazie jogurtu naturalnego.
Duszona wątróbka
To danie jedni w czasach PRL kochali, inni nienawidzili. Okazuje się, że jest bogata w żelazo, selen, cynk oraz witaminy B12 i A. Duszona pełna jest wartości odżywczych. Warto dodać do niej np. buraczki i kaszę pęczak.
Fasolka po bretońsku
Ta potrawa czasów PRL jest sycąca i bardzo zdrowa. Ma w sobie takie składniki odżywcze jak błonnik, potas i wapń. Szczególnie wartościowa w tej potrawie jest biała fasola. Aby była zdrowsza niż jej prl-owski odpowiednik można zrezygnować z kiełbasy i boczku lub ograniczyć dodawaną ilość. Warto też dorzucić zioła i przyprawy. W wersji wege można ją przyrządzić z pomidorami oraz jabłkiem.
Sałatka jarzynowa
To również danie, które warto wpisać do swojego menu. Składniki takie jak ziemniaki, ogórki kiszone, marchewka i jajka to bogactwo niezbędnych witamin i minerałów. Podobnie jak w śledziach zamiast majonezu można dodać do niej jogurtu naturalnego.