Jest zdrowsza od zwykłej kaszy gryczanej, ale… wciąż niewiele osób po nią sięga

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Kasza gryczana, zwana również prażoną, to skarbnica wielu cennych składników odżywczych. Jest bogata m.in. w białko roślinne, cenne aminokwasy i błonnik, który wspomaga trawienie i utrzymuje prawidłowy poziom cukru we krwi. Czym jest biała kasza gryczana? 
biała kasza gryczana nieprażona
Jest zdrowsza od zwykłej kaszy gryczanej. Obniża cholesterol i wzmacnia odporność, ale… wciąż niewiele osób o niej wie
Shutterstock

Popularna prażona kasza gryczana dostarcza organizmowi wielu ważnych minerałów, takich jak magnez, żelazo, cynk czy potas. Wspierają one pracę układu nerwowego, sercowo-naczyniowego i odpornościowego. Kasza gryczana charakteryzuje się również niskim indeksem glikemicznym, co czyni ją odpowiednim wyborem dla osób z cukrzycą i dbających o linię. Dzięki swojemu intensywnemu, lekko orzechowemu smakowi doskonale komponuje się z różnorodnymi potrawami, zarówno wytrawnymi, jak i słodkimi. Nie wszyscy jednak zdają sobie jednak sprawę, że istnieje również inny rodzaj kaszy gryczanej, tzw. biała kasza gryczana, niepalona. Jakie ma właściwości zdrowotne? 

Kasza gryczana nieprażona – czym się różni od zwykłej kaszy gryczanej? 

Nieprażona kasza gryczana charakteryzuje się przede wszystkim delikatniejszym niż kasza prażona smakiem. Ma też wyjątkowe właściwości prozdrowotne, dzięki temu, że nie została poddana procesowi prażenia. To sprawia, że ma więcej cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Jest też łatwiej strawna niż popularna kasza gryczana, przez co świetnie nadaje się do menu osób cierpiących na problemy układu pokarmowego. 

Biała kasza gryczana – zastosowanie 

Biała kasza gryczana idealnie komponuje się zarówno z warzywami, jak i z mięsem. Doskonale sprawdza się w daniach wegetariańskich i wegańskich, a także jako baza do sałatek, zup oraz różnego rodzaju farszu. Można stosować ją także jako zamiennik ryżu lub makaronu. Sprawdza się także w daniach na słodko

Biała kasza gryczana - właściwości zdrowotne 

Biała kasza gryczana, czyli nieprażona wersja popularnej kaszy gryczanej, wyróżnia się nie tylko łagodniejszym smakiem, ale także bogactwem składników odżywczych. Jest świetnym źródłem białka roślinnego, zawierającym pełen zestaw niezbędnych aminokwasów, co czyni ją cennym składnikiem diety, zwłaszcza dla wegetarian i wegan. Dzięki wysokiej zawartości błonnika wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego, pomaga regulować poziom cukru we krwi oraz sprzyja dłuższemu uczuciu sytości. Zawiera również dużo magnezu, potasu i żelaza, które wspomagają pracę serca, układu nerwowego oraz produkcję czerwonych krwinek. 

Biała kasza gryczana jest również naturalnym źródłem rutyny, przeciwutleniacza o działaniu wzmacniającym naczynia krwionośne, co może zapobiegać żylakom i obniżać ryzyko nadciśnienia. Dodatkowo, zawarte w niej witaminy z grupy B, takie jak ryboflawina czy niacyna, wspierają metabolizm oraz zdrowie skóry i włosów. Jej niski indeks glikemiczny sprawia, że jest szczególnie polecana osobom z cukrzycą i tym, którzy chcą kontrolować wagę lub unikać gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi. 

Dalszy ciąg materiału pod wideo
©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.