Jest zdrowszy od mięsa. Popularny w czasach PRL skorupiak dziś jest niemal zapomniany

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Wyróżnia się delikatnym smakiem i wysoką wartością odżywczą. Jest bogaty w łatwo przyswajalne białko i kwasy tłuszczowe omega-3, które wspierają zdrowie serca i mózgu. Na dodatek można go znaleźć w formie suszonej, mielonej lub jako olej. O czym mowa? 
owoce morza jedzenie posiłek znajomi rodzina
Jest zdrowszy od mięsa. Popularny w czasach PRL skorupiak dziś jest niemal zapomniany
Shutterstock

Ten skorupiak popularny był m.in. w czasach PRL-u. Łączy w sobie delikatność smaku i cenne wartości odżywcze. Uważa się, że jest zdrowszy od mięsa i subtelniejszy w smaku od ryb - przez co jest idealną alternatywą dla osób ceniących sobie lekkie i cenne w składniki odżywcze dania. 

Kryl – właściwości odżywcze 

Kryl to niewielki skorupiak morski występujący głównie w wodach polarnych i oceanicznych. Osiąga zwykle od 1 do 6 cm długości i ceniony jest za swoją wartość odżywczą i kulinarną. 

Kryl jest bogaty w łatwo przyswajalne białko, co czyni go cennym elementem diety wysokobiałkowej. Na dodatek olej z kryla zawiera dużą ilość kwasów tłuszczowych EPA i DHA, które wspierają zdrowie serca, mózgu i układu odpornościowego. Skorupiak jest także źródłem witamin A i E oraz mikroelementów, takich jak jod i selen

Kryl zawiera także astaksantynę. Jest to silny antyoksydant, który neutralizuje wolne rodniki chroniąc komórki przed uszkodzeniami, a na dodatek spowalnia procesy starzenia i wykazuje działanie przeciwzapalne. 

Kryl – jak go przygotować? 

W czasach PRL-u, gdy dostęp do mięsa był ograniczony, skorupiak oferowany był w sklepach m.in. w konserwach, mrożonkach lub jako składnik past kanapkowych. 

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Kryla może dziś wykorzystać np. do przygotowania pasty kanapkowej łącząc go z kremowym serkiem i przyprawami. Kryl dobrze sprawdza się także w niewielkich kawałkach jako dodatek do sałatek

Możesz także przygotować chrupiące chipsy z kryla. Wystarczy podsmażyć na suchej patelni suszonego kryla, dodać do tego odrobinę soli, wędzonej papryki lub wasabi. Doskonale pasują do niego również takie dodatki jak czosnek, chili czy sok z limonki

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.