Spis treści
Chyba mało kto nie lubi jajek na miękko. To jedna z najpopularniejszych ich wersji serwowana na śniadanie. Rozlewające się żółtko jest chętnie wyjadane ze skorupki nawet przez dzieci. Jakie substancje odżywcze skrywa w sobie ta forma podania jajek? Na co mogą wpływać i dlaczego warto je wprowadzić do swojej diety?
Dlaczego jajka na miękko są zdrowe?
Jajka na miękko są nie tylko smaczne, ale pełne witamin, minerałów i innych korzystnych dla naszego organizmu składników odżywczych. Oto kilka powodów, dla których warto je jeść właśnie w tej formie.
Wsparcie dla oczu
Jajka a dokładnie żółtko jest bogate w luteinę. Ten przeciwutleniacz chroni wzrok, chociażby przed szkodliwym promieniowaniem UV. Może uchronić oczy przed zwyrodnieniem plamki żółtej. Luteina sprawia też, że dobrze i wyraźnie widzimy.
Młody wygląd
Jajka na miękko to także wsparcie w walce z wolnymi rodnikami, bo spowalniają proces starzenia się skóry, ale też całego organizmu. Jedzenie jajek sprawia, że nasza cera i skóra stają się promienne.
Wzmocnienie odporności
Jedzenie jajek na miękko sprawia, że organizm staje się bardziej odporny i skutecznie radzi sobie z infekcjami. Zawarte w nich składniki pomagają regenerować organizm po przebytych chorobach. Nie tylko żółtko, ale również białko jest naturalnym budulcem układu odpornościowego.
Wsparcie pracy serca
Zawarta w żółtku lecytyna pomaga regulować poziom cholesterolu, bo obniża ten "zły" czyli LDL. To działanie zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.
Sprawny mózg
W jajkach zawarta jest cholina. Ten składnik z kolei wspomaga pracę mózgu. Może też pozytywnie wpływać na pamięć i koncentrację. Jajka w tej formie powinny jeść zwłaszcza osoby, które pracują umysłowo albo się uczą.
Energia na cały dzień
Jajka to jeden z lepszych produktów naszej codziennej diety. Duża zawartość białka, ale też żółtko sprawią, że będziemy mieć sporo energii przez cały dzień. To idealne śniadanie dla tych, którzy do wieczora będą aktywni.
Dlaczego jajka na miękko a nie na twardo?
Z badań naukowców wynika, że jajka na miękko poza tym, że są smaczne, są także zdrowe z kilku powodów. Po pierwsze lepiej się wchłaniają. Krótki czas ich przygotowania pozwala zachować więcej witamin i minerałów. Jajka na miękko łatwiej się trawią. Półpłynne żółtko nasz organizm łatwiej przyswaja. To dobre rozwiązanie dla tych, którzy mają problemy z układem pokarmowym. To także jedno z najszybszych dań do przygotowania, dlatego w kilka minut można cieszyć się zdrowym, dietetycznym i energetycznym posiłkiem.
Jak ugotować jajka na miękko?
Aby dobrze ugotować jajka na miękko lepiej wcześniej wyjąć je z lodówki. Ogrzanie ich sprawi, że skorupka nie pęknie. Największym problemem, jak sprawia przygotowanie jajek na miękko, jest czas ich gotowania. Wszystko zależy od wielkości. Jajka małe gotujemy przez 3,5 minuty, średnie – 4,5 minuty, duże – 5,5 minuty. Po ugotowaniu jajek warto zanurzyć je w zimnej wodzie, dzięki temu żółtko zachowa delikatną konsystencję.