Amerykańskie Centrum Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC) stworzyło listę najzdrowszych owoców i warzyw na całym świecie. Pierwsze miejsce w tym rankingu może być dla niektórych pewnym zaskoczeniem.
Wybrano najzdrowszy owoc na świecie. Zaskoczenie?
Okazuje się, że na pierwszym miejscu rankingu przygotowanego przez CDC znalazł się pomidor. Jak tłumaczy dietetyczka Scott Keatley to owoc bogaty w składniki odżywcze, które są świetnym źródłem przeciwutleniaczy, zwłaszcza likopenu. Wiąże się on ze zmniejszonym ryzykiem chorób serca i nowotworów - wyjaśnia dietetyczka.
Zwraca uwagę, że likopen bardzo dobrze się wchłania, jeśli sięgniemy po gotowaną wersję pomidorów. To oznacza, że sosy pomidorowe, pasty i zupy są świetnym wyborem pod względem spożycia składników odżywczych - podkreśla Keatley. Dietetyczka dodaje, że warto dodać do pomidorów dobrej jakości i zdrowy tłuszcz np. oliwy z oliwek. Takie połączenie wspiera wchłanianie składników odżywczych.
Jedzenie pomidorów, jak uważają specjaliści, poprawia stan zdrowia i chroni przed chorobami przewlekłymi. Wspiera również prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Wśród najzdrowszych warzyw znalazły się m.in. rukiew wodna, kapusta pekińska, boćwina, szpinak i cykoria.
Pomidor to owoc czy warzywo?
Dlaczego pomidor to owoc a nie warzywo? Okazuje się, że według nauki to jagoda. Jak wiemy owoce powstają z kwiatów a warzywa z części rośliny, więc idąc tym tropem pomidor to rzeczywiście warzywo. Używany w kuchni dosyć często i łączony wraz z innymi warzywami uznawany jest przez wiele osób za warzywo. Rzadko też zjadamy pomidora jak jabłko czy gruszkę bez innych dodatków.