Wiele mówi się o szkodliwości picia alkoholu dla organizmu. W jego cieniu pozostaje jednak inny napój.
Czym grozi picie słodzonych napojów?
Według badaczy ze Szwecji, picie napojów słodzonych cukrem zwiększa ryzyko udaru mózgu, niewydolności serca oraz migotania przedsionków. Okazuje się, że cukier w postaci płynnej, np. zawarty w napojach gazowanych, może być bardziej szkodliwy niż cukier spożywany w innej postaci. To właśnie słodzone napoje okazały się największym zagrożeniem dla zdrowia.
Badanie przeprowadzono wśród 69 705 szwedzkich mężczyzn i kobiet. W latach 1997-2009 podzielili się oni informacjami na temat swojej diety. W badaniu wyróżniono 3 kategorie cukru. Były nim dodatki, takie jak miód, słodycze, np. ciastka i napoje słodzone, w tym napoje gazowane. Zdrowie badanych było monitorowane do 2019 roku. Dzięki temu badacze modli ocenić wpływ spożycia cukru na ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Do 2019 roku u 23 739 uczestników badania została zdiagnozowana choroba układu krążenia.
Słodzone napoje – dlaczego są szkodliwe?
Cukry rozpuszczone w płynach nie są tak sycące jak cukry w postaci stałej, co może przekładać się na ich wyższe spożycie. Staje się to jeszcze bardziej niebezpieczne gdy napoje słodzące stają się elementem codziennej diety.
Jak wyjaśnili naukowcy, by jednoznacznie stwierdzić, że picie napojów słodzonych zwiększa ryzyko udaru mózgu, niewydolności serca i migotania przedsionków trzeba przeprowadzić dalsze badania. W ich opinii dieta w dużej mierze zależy od kontekstu demograficznego i kulturowego.