Naukowcy obalają mit "białej śmierci". Odrobina słodyczy może być zdrowa?

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Przez ostatnie lata słyszeliśmy głównie o tym, że cukier to "biała śmierć". Jest szkodliwy dla zdrowia i po prostu zły. Tymczasem najnowsze badania opublikowane w "Frontiers in Public Health" udowadniają, że prawda jest nieco inna. Czy odrobina słodyczy może "wyjść na zdrowie"?
A,Ceramic,Bowl,Of,Sugar,Spilled,On,A,Wooden,Table
Nowe badania naukówców obalają mit, że cukier to "biała śmierć"
Shutterstock

Po powtarzanym przez lata epoki PRL haśle "cukier krzepi", przyszedł czas, gdy uznany został za zło. Nazwano go "białą śmiercią" a specjaliści wciąż przestrzegają przed jego szkodliwym działaniem. Jaka jest prawda?

Cukier to "biała śmierć"? Naukowcy mają nieco inną opinię

Najnowsze badania nad wpływem cukru na nasze zdrowie zdają się mówić zupełnie coś innego. Mogą też zmienić nasze podejście do dietetycznych zaleceń. 

Jak wynika z publikacji naukowców z Uniwersytety w Lund po przeprowadzonych badaniach wpływ różnych źródeł cukru na zdrowie sercowo-naczyniowe nie jest taki oczywisty. Naukowcy uważają, że nawet bardziej złożony, niż do tej pory sądzono. 

Badanie to przeprowadzono na 69 tys. uczestników. Monitorowano ich przez ponad 20 lat. Analizie poddany został wpływ aż trzech kategorii cukru - dodatków cukrowych (np. miodu), słodkich przekąsek (np. ciastek) oraz słodzonych napojów. 

Ta postać cukru szkodzi bardziej niż inne

Okazało się, że spożywanie słodkich napojów jest gorsze dla zdrowia człowieka, niż spożycie innych cukrów. 

Dalszy ciąg materiału pod wideo

Płynne cukry, znajdujące się w słodzonych napojach, zazwyczaj zapewniają mniejsze uczucie sytości niż formy stałe - sprawiają, że czujesz się mniej pełny - co potencjalnie prowadzi do nadmiernego spożycia. Kontekst również ma znaczenie - słodkie przekąski są często spożywane w sytuacjach towarzyskich lub na specjalne okazje, podczas gdy słodzone napoje mogą być spożywane częściej - stwierdziła autorka artykułu napisanego na podstawie badań Suzanne Janzi.

Z obserwacji naukowców wynika również, że zbyt niskie a wręcz ekstremalnie niskie spożycie cukru może mieć negatywny wpływ na zdrowie układu krążenia. Najmniejsze ryzyko chorób stwierdzono o tych osób, które spożywały cukier okazjonalnie i w różnych formach. 

Może to odzwierciedlać podstawowe zachowania dietetyczne - osoby spożywające bardzo mało cukru mogą stosować bardzo restrykcyjną dietę lub ograniczać spożycie cukru ze względu na istniejące wcześniej problemy zdrowotne - stwierdza Janzi. 

To oznacza, że cukier spożywany w rozsądnych a dokładnie niewielkich ilościach nie jest produktem aż tak szkodzącym zdrowiu człowieka. Autorzy badania zaznaczyli przy tym, że potrzebne są dalsze badania, by zrozumieć, jakie mechanizmy wywołują skutki spożywania różnych rodzajów cukru. Zaznaczyli też, że ich badania opierały się na populacji szwedzkiej, więc warto byłoby zbadać, jak to wygląda w przypadku innych regionów świata. 

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.