Czasy PRL to nie tylko czasy niedoborów, ale też ogromnej kreatywności pań domu. Zrobienie czegoś z niczego to był naprawdę nie lada wyczyn. Kilka z tych dań odeszło w zapomnienie. W naszym quizie o jedzeniu czasów PRL sprawdzamy czy je pamiętacie. Ostatnie pytanie to wyzwanie.

W tym quizie pytamy o jedzenie czasów PRL. Potrafisz odpowiedzieć na wszystkie pytania?
NAC
1/12
Pierwsze pytanie naszego quizu o jedzeniu czasów PRL. Na początek coś prostego. Blok czekoladowy w PRL-u zrobiony był z...
2/12
Kolejne pytanie naszego quizu o jedzeniu czasów PRL. Która z tradycji wigilijnych potraw pojawiła się na świątecznych stołach dopiero w latach 50. czasów PRL?
3/12
Zmielone mięso rybie (zwykle stanowi 40 proc. tego prl-owskiego przysmaku) z ryżem, cebulą, koncentratem pomidorowym, w oleju roślinnym, z dodatkiem przypraw i soli. O czym mowa?
4/12
Z czego w tamtych latach przygotowywano kotlety, kiedy brakowało mięsa w sklepach?
5/12
To był słodki hit czasów PRL. Powstawał w specjalnej maszynie i przypominał wyglądem chmurkę. To:
6/12
"Byczki w tomacie" to popularna w PRL-u konserwa. Co się w niej znajdowało?
7/12
Z czym jadało się pajdę chleba w czasach PRL i był to przysmak dzieciństwa do dziś wspominany z nostalgią?
8/12
Kolejne pytanie naszego quizu. Co było nazywane meduzą w popularnym zestawie meduzy z lornetą?
9/12
Do przygotowania popularnej w czasach PRL zupy wodzianki używano zazwyczaj łoju wołowego i sadła, czosnku, wody, pieprzu i soli oraz:
10/12
Popularny w czasach PRL kogel-mogel był nie tylko słodkim deserem, ale również domowej roboty medykamentem, kiedy:
11/12
Przedostatnie pytanie naszego quizu o jedzeniu. Tym razem w pytamy o "bryzol". Co to takiego?
12/12
Ostatnie pytanie naszego quizu o jedzeniu czasów PRL. To, na które tylko nieliczni znają odpowiedź. Co nazywano "kaczym żerem"?
©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.
Kup licencję.