Polacy używają go na potęgę. Może uszkadzać nerki

Ten tekst przeczytasz w mniej niż minutę
To jeden z najbardziej popularnych produktów używany w kuchni przez wielu Polaków. Okazuje się, że olej słonecznikowy, bo o nim mowa, wcale nie jest taki zdrowy i bezpieczny. Może uszkadzać nerki i powodować ból głowy. Niewiele osób wie, że pod wpływem wysokiej temperatury wydziela substancje niebezpieczne dla zdrowia. 
Grocery,Store,Shopping,,Person,Shopping,For,Healthy,Food,At,Market.
Ten produkt Polacy kupują dosyć często. Okazuje się, że może być niebezpieczny dla zdrowia
Shutterstock

Olej słonecznikowy to jeden z najczęściej kupowanych i używanych przez Polaków. Powszechnie wiadomo, że zawiera wiele cennych składników odżywczych. Konsumentów, którzy po niego sięgają kusi w dużej mierze cena.

Na oleju słonecznikowym lepiej nie smażyć. Powód?

Olej słonecznikowy jest tani. Wiele osób używa go nie tylko na zimno np. do sałatek, ale również do smażenia. Ten drugi sposób jego wykorzystywania nie jest jednak zbyt bezpieczny. Co takiego się dzieje, gdy podgrzejemy olej słonecznikowy na patelni?

Z informacji podanych przez serwis zdrowie.gazeta.pl wynika, że podgrzewanie oleju słonecznikowego powyżej 100 stopni Celsjusza prowadzi do rozpadu wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Ten proces sprawia, że powstają szkodliwe substancje. Wśród nich jest m.in. glicerol. To on może powodować ból głowy, nudności. Olej słonecznikowy stosowany w tej formie na dłuższą metę może też uszkadzać nerki. 

Co zamiast oleju słonecznikowego? Zdrowsza alternatywa

Dlatego też warto stosować olej słonecznikowy tylko jako dodatek do sałatek lub dressingów. Do smażenia lepiej używać oleju rzepakowego, który ma wyższą temperaturę dymienia. Jak podpowiada Katarzyna Bosacka, znana ekspertka od żywienia, olej ten w formie rafinowanej jest odpowiedni do długiego smażenia. Ten tłoczony na zimno jest dobry do krótkiego podsmażania.

Dalszy ciąg materiału pod wideo
©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.