Serek wiejski to ostatnio wielki hit. Jak często można go jeść? Codziennie?

Ten tekst przeczytasz w mniej niż minutę
Serek wiejski przebojem zdobył podniebienia Polaków. Jest polecany jako produkt pełen białka, idealny podczas odchudzania i wtedy, kiedy chcemy zadbać o zdrową dietę. Jest wiele fit przepisów z serkiem wiejskim w roli głównej. Czy można go jeść codziennie? 
Serek wiejski to obecnie jeden z najpopularniejszych produktów nabiałowych. Czy można go jeść codziennie?
Serek wiejski to obecnie jeden z najpopularniejszych produktów nabiałowych. Czy można go jeść codziennie?
Shutterstock

Serek wiejski ma bardzo łagodny, neutralny smak i delikatną, ciekawą konsystencję. Serowe granulki zatopione są w mlecznym, kremowym płynie. 

Jak powstaje serek wiejski?

Serek wiejski wytwarzany jest ze skrzepów pasteryzowanego mleka krowiego, zarówno odtłuszczonego, jak i tłustego. Mleko poddaje się wirowaniu i pasteryzacji, po czym dodaje się do niego bakterie fermentacji mlekowej. W przypadku serka wiejskiego mogą być to np. Bifidobacterium infantis. Serek wiejski możemy kupić w różnych wersjach, np. bez laktozy, odtłuszczony lub z obniżoną zawartością sodu. 

Serek wiejski - jak jeść? 

Serek wiejski jest idealny na śniadanie, kolację lub szybką przekąskę. Serek wiejski można przygotować w wersji na słodko lub wytrawnie w zależności od indywidualnych preferencji. Można z niego przyrządzać też różne potrawy. 

Kto nie powinien jeść zbyt często serka wiejskiego?

Serka wiejskiego nie powinny jeść zbyt często osoby, które nie tolerują laktozy. Obserwujmy swój organizm, jeśli po spożyciu serka wiejskiego zmęczeni lub ospali, też powinniśmy zrezygnować z tej modnej przekąski w menu. 

 

Wartości serka wiejskiego 

Serek wiejski jest przede wszystkim źródłem białka, w tym kazeiny, które bardzo wolno trawimy. Dzięki temu aminokwasy są uwalniane do przewodu pokarmowego i naszego organizmu przez dłuższy czas. Kazeina jest z kolei bogata w glutaminę wspomagającą działanie układu odpornościowego, a także regenerację mięśni.

Dalszy ciąg materiału pod wideo
©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.