To niedoceniany superowoc. Poprawia odporność i nastrój w kilka dni

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Coraz częściej dajemy się przekonać, że to co jemy, wpływa nie tylko na nasz organizm, ale także dobre samopoczucie. Naukowcy wciąż badają, jak poszczególne produkty wpływają na nasze zdrowie psychiczne. Z ich badań wynika, że zwłaszcza jeden owoc potrafi dosłownie w kilka dni poprawić nasz nastrój.
Flatlay,,Sweet,Fruit,On,A,Dark,Background.,Tangerines,,Lemons,,Kiwis,
Ten superowoc poprawia nastrój w kilka dni. O czym mowa?
shutterstock

Odpowiednio dobrana dla nas dieta i stosowana regularnie może poprawić nasz stan zdrowia, ale też jakość życia. I to zarówno tego fizycznego, jak i psychicznego. Ta zależność wciąż pozostaje pod lupą naukowców. Zarówno oni, jak i dietetycy starają się ustalić powiązanie między jedzeniem a naszą psychiką a co za tym idzie emocjami i nastrojem.

Ten owoc poprawia nastrój. Wystarczą cztery dni

Jakiś czas temu "British Journal of Nutrition" opublikował wyniki badań, z których wynika, że jeden dosyć popularny i dostępny owoc bardzo pozytywnie wpływa na nasz stan psychiczny. O czym dokładnie jest mowa? To owoc kiwi.

Naukowcy dowiedli, że osoby z niedoborem witaminy C, które jadły kiwi przez cztery dni, właśnie po tym czasie odczuwały lepsze samopoczucie. Co więcej ich nastrój poprawił się bardziej, niż osób, które otrzymywały suplementy tej witaminy.

Badanie to nie tylko udowodniło, że jedzenie kiwi dobrze wpływa na nastrój, ale również, że zawarta w nim witamina C działa pozytywnie na zdrowie psychiczne. To także potwierdzenie tezy, że najlepszym sposobem pozyskiwania tego składnika odżywczego są m.in. zielone owoce.

Kiwi - dlaczego jest zdrowe?

Nie od dziś wiadomo, że owoce są zdrowe i warto włączać je do diety, by była pełnowartościowa. Kiwi to jedna ze zdrowszych opcji. Nie tylko zawiera dużo witaminy C, ale może wspomóc funkcjonowanie przewodu pokarmowego oraz poprawić poziom cukru i lipidów we krwi. Ten owoc to również cenny w procesie trawienia błonnik a także takie składniki odżywcze jak potas, miedź czy witaminy E i K.

Dalszy ciąg materiału pod wideo

W kiwi znajdują się także przeciwutleniacze, które pomagają wyeliminować wolne rodniki w organizmie i zmniejszyć stres oksydacyjny. Po ten owoc sięgać powinny również osoby, które mają nadciśnienie tętnicze lub astmę.

Tak jedzenie kiwi wpływa na nastrój

Badanie, którego wyniki opublikowane zostały w "British Journal of Nutrition", oceniło wpływ jedzenia kiwi na psychikę dorosłych osób w wieku od 18 do 35 lat, które miały niski poziom witaminy C w osoczu.

Uczestnicy badania zostali podzieleni na trzy grupy. Jedna przyjmowała codziennie suplement witaminy C, druga otrzymywała dwa owoce kiwi, a trzecia tabletkę placebo. Co dwa tygodnie wykonywano im badania krwi. Co drugi dzień podczas trwających miesiąc badań uczestnicy odpowiadali na ankiety.

Zebrano w nich dane dotyczące m.in. zmęczenia, nastroju, jakości i ilości snu oraz poziomu aktywności fizycznej. Wyniki badań wykazały, że osoby jedzące kiwi miały lepszy nastrój i witalność właśnie po czterech dniach. Po dwóch tygodniach jedzenia tego owocu ich psychika funkcjonowała doskonale.

Nastrój uczestników osiągnął szczyt poprawy między 14. a 16. dniem badania. U osób przyjmujących witaminę C w formie suplementów poprawa nastroju nastąpiła dopiero po 12 dniach eksperymentu.

To badanie uwypukla kluczową różnicę między witaminami pochodzącymi z żywności i ze źródeł syntetycznych – stwierdził na łamach "Medical News Today" dietetyk Rick Miller.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.