Może powodować kamienie nerkowe. Niewiele osób o tym wie

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Kamienie nerkowe to twarde złogi powstające w nerkach z substancji obecnych w moczu. Najczęściej składają się z węglanu wapnia i szczawianów. Gdy ich stężenie w moczu jest zbyt wysokie, mogą krystalizować i tworzyć kamienie. Niestety, niektóre produkty sprzyjają powstawaniu kamicy nerkowej.
seniorzy, kobieta, mężczyzna, zdrowe jedzenie, warzywa
To warzywo może powodować kamienie nerkowe. Niewiele osób o tym wie
Shutterstock

Szpinak to jedno z najzdrowszych warzyw liściastych. Jest bogate w żelazo, witaminy i antyoksydanty. Jednak w przypadku niektórych osób nadmierne spożycie szpinaku może sprzyjać tworzeniu się kamieni nerkowych. Jaki związek ma szpinak z kamicą nerkową?

Jak powstają kamienie nerkowe?

Kamienie nerkowe to twarde złogi, które powstają z substancji obecnych w moczu. Najczęściej składają się z węglanu wapnia i szczawianów. Gdy ich stężenie w moczu jest zbyt wysokie, mogą krystalizować i tworzyć kamienie. Innymi słowy, szczawiany łączą się z wapniem tworząc nierozpuszczalne kryształy.

Wśród głównych czynników ryzyka wystąpienia kamicy nerkowej są: mała podaż płynów, dieta bogata w szczawiany, predyspozycje genetyczne oraz niektóre schorzenia przewodu pokarmowego.

Szpinak a kamienie nerkowe

Szpinak jest jednym z warzyw o najwyższej zawartości szczawianów. W 100 g surowego szpinaku znajduje się około 970 mg szczawianów. To znacznie więcej niż w innych popularnych produktach (np. w burakach, gdzie znajduje się ich ok. 650 mg).

Spożycie dużych ilości szpinaku zwiększa stężenie szczawianów w moczu, co sprzyja krystalizacji z wapniem. Wapń w jelitach łączy się ze szczawianami, ale część i tak trafia do moczu, gdzie może formować kamienie.

Kto powinien szczególnie uważać?

Na nadmiar szczawianów w diecie powinny uważać przede wszystkim osoby z historią kamicy nerkowej (szczególnie kamieni szczawianowo-wapniowych), a także pacjenci po operacjach jelit (np. resekcji jelita cienkiego), u których wchłanianie wapnia jest zaburzone. Ostrożność powinny zachować też osoby odwodnione lub pijące niewielkie ilości płynów.

Jak jeść szpinak bez ryzyka?

Najważniejszy jest umiar. Warto ograniczyć porcje surowego szpinaku do 1–2 garści dziennie. Dodatkowo, krótkie gotowanie w wodzie redukuje zawartość szczawianów nawet o 30–40 proc. Pomocny może być także dodatek wapnia przy posiłku. Spożywanie produktów mlecznych razem ze szpinakiem powoduje, że szczawiany łączą się z wapniem w jelitach i są wydalane z kałem, a nie trafiają do nerek. Ważne jest także utrzymanie odpowiedniego nawodnienia – minimum 2–3 litrów dziennie, aby rozcieńczyć mocz i zmniejszyć ryzyko krystalizacji.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link