
Spis treści
Otręby owsiane to nic innego jak zewnętrzna warstwa ziarna owsa – ta, która zwykle jest oddzielana w procesie przetwarzania. Właśnie tam znajduje się największe stężenie błonnika, witamin i minerałów. I chociaż kiedyś traktowano je jako odpad, dziś wiadomo, że to wartościowy składnik diety.
Jakie właściwości mają otręby owsiane?
Otręby owsiane zawierają wprost ogromne ilości błonnika, w tym cenny błonnik rozpuszczalny beta-glukan. Może on zdziałać cuda: obniża poziom złego cholesterolu (LDL), stabilizuje poziom cukru we krwi i daje uczucie sytości na długo. Jak można się domyślić, jest też idealnym wsparciem przy odchudzaniu albo po prostu zdrowym stylu życia.
Błonnik pobudza także jelita do pracy i zapobiega zaparciom. Jeśli zmagasz się z problemami trawiennymi – warto dorzucić łyżkę otrębów do śniadania. Dzięki wspomnianym beta-glukanom, otręby mogą także pomóc chronić serce. Regularne spożywanie wpływa pozytywnie na ciśnienie krwi i profil lipidowy.
Wreszcie, otręby owsiane pomagają usuwać toksyny z organizmu. Działają jak wewnętrzna szczotka dla jelit – delikatnie, ale skutecznie. Otręby zawierają też cynk, magnez, żelazo i witaminy z grupy B, które wspierają układ nerwowy i odpornościowy. Są więc idealnym dodatkiem do diety zwłaszcza w sezonie przeziębień.
Do czego dodawać otręby owsiane?
Otręby owsiane można spożywać na wiele różnych sposobów. Można dosypać je do jogurtu, owsianki, smoothie, naleśników, a nawet do panierki! Wystarczy 1–3 łyżki dziennie, by odczuć różnicę.
Czy każdy może jeść otręby?
W większości przypadków odpowiedź jest twierdząca. Jednak osoby z wrażliwymi jelitami (np. zespołem jelita drażliwego) powinny zachować ostrożność. Wskazane są w tym przypadku małe porcje i obserwacja reakcji organizmu. W przypadku jakiekolwiek innych problemów zdrowotnych, również warto skonsultować się z dietetykiem.