Czyszczą jelita jak szczotka. Można dodawać je do wielu potraw. Mimo to wiele osób ich unika

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Choć często stoją w cieniu swojego bardziej popularnego kuzyna – płatków owsianych – otręby owsiane to prawdziwa bomba zdrowia!
otręby
Rewelacyjnie czyszczą jelita. Można dodawać je do wielu potraw. Mimo to wiele osób ich unika
shutterstock

Otręby owsiane to nic innego jak zewnętrzna warstwa ziarna owsa – ta, która zwykle jest oddzielana w procesie przetwarzania. Właśnie tam znajduje się największe stężenie błonnika, witamin i minerałów. I chociaż kiedyś traktowano je jako odpad, dziś wiadomo, że to wartościowy składnik diety.

Jakie właściwości mają otręby owsiane?

Otręby owsiane zawierają wprost ogromne ilości błonnika, w tym cenny błonnik rozpuszczalny beta-glukan. Może on zdziałać cuda: obniża poziom złego cholesterolu (LDL), stabilizuje poziom cukru we krwi i daje uczucie sytości na długo. Jak można się domyślić, jest też idealnym wsparciem przy odchudzaniu albo po prostu zdrowym stylu życia.

Błonnik pobudza także jelita do pracy i zapobiega zaparciom. Jeśli zmagasz się z problemami trawiennymi – warto dorzucić łyżkę otrębów do śniadania. Dzięki wspomnianym beta-glukanom, otręby mogą także pomóc chronić serce. Regularne spożywanie wpływa pozytywnie na ciśnienie krwi i profil lipidowy.

Wreszcie, otręby owsiane pomagają usuwać toksyny z organizmu. Działają jak wewnętrzna szczotka dla jelit – delikatnie, ale skutecznie. Otręby zawierają też cynk, magnez, żelazo i witaminy z grupy B, które wspierają układ nerwowy i odpornościowy. Są więc idealnym dodatkiem do diety zwłaszcza w sezonie przeziębień.

Do czego dodawać otręby owsiane?

Otręby owsiane można spożywać na wiele różnych sposobów. Można dosypać je do jogurtu, owsianki, smoothie, naleśników, a nawet do panierki! Wystarczy 1–3 łyżki dziennie, by odczuć różnicę.

Czy każdy może jeść otręby?

W większości przypadków odpowiedź jest twierdząca. Jednak osoby z wrażliwymi jelitami (np. zespołem jelita drażliwego) powinny zachować ostrożność. Wskazane są w tym przypadku małe porcje i obserwacja reakcji organizmu. W przypadku jakiekolwiek innych problemów zdrowotnych, również warto skonsultować się z dietetykiem.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link