Te produkty szkodzą skórze. Powodują trądzik i powstawanie zmarszczek

Ten tekst przeczytasz w 2 minuty
Zdrowa skóra to marzenie wielu osób. Nierzadko inwestujemy w wysokiej jakości kosmetyki, zabiegi pielęgnacyjne czy suplementy diety. Tymczasem często zapominamy, że na skórę duży wpływ ma to, co jemy. Kilka produktów ma szczególnie destrukcyjny wpływ na skórę i cerę.
skóra cera
Te produkty szkodzą skórze. Mogą powodować trądzik i powstawanie zmarszczek
shutterstock

Skóra to zwierciadło tego, co dzieje się wewnątrz organizmu. Choć kosmetyki mogą pomóc na poziomie zewnętrznym, to właśnie dieta i styl życia mają kluczowe znaczenie dla jej zdrowia. Unikanie pewnych produktów może przynieść wyraźną poprawę już po kilku tygodniach. Jakie produkty mogą pogarszać kondycję skóry?

Cukier

Nadmiar cukru w diecie nie tylko wpływa negatywnie na wagę czy zdrowie metaboliczne, ale także na skórę. Cukier przyczynia się do procesu glikacji – reakcji, w której cząsteczki cukru wiążą się z białkami skóry (takimi jak kolagen i elastyna), osłabiając ich strukturę. W rezultacie skóra staje się mniej jędrna, traci elastyczność, szybciej się starzeje i pojawiają się zmarszczki.

Ponadto, dieta bogata w cukry proste może nasilać stany zapalne w organizmie, co prowadzi do pogorszenia takich problemów jak trądzik, egzema czy łuszczyca. Jeśli zależy nam na zdrowej cerze warto ograniczyć słodycze, słodzone napoje i produkty wysoko przetworzone.

Produkty o wysokim indeksie glikemicznym

Indeks glikemiczny (IG) to wskaźnik określający, jak szybko po spożyciu danego produktu wzrasta poziom glukozy we krwi. Produkty o wysokim IG powodują szybki wyrzut insuliny, co może prowadzić do wahań hormonalnych i nasilenia stanów zapalnych w organizmie. Nie jest to korzystne dla skóry.

Wysoki poziom insuliny stymuluje produkcję androgenów – hormonów, które zwiększają wydzielanie sebum. A nadmiar sebum to prosta droga do powstawania zaskórników i trądziku. Do produktów o wysokim IG należą m.in. białe pieczywo, bułki, bagietki, biały ryż, płatki kukurydziane i inne słodzone płatki śniadaniowe, frytki i ziemniaki purée, słodycze, batoniki i ciastka oraz słodzone napoje gazowane.

Zamiast nich warto wybierać produkty o niskim IG, takie jak kasza gryczana, pełnoziarniste pieczywo, warzywa strączkowe czy owies – nie tylko wspierają zdrowie metaboliczne, ale też przyczyniają się do czystszej, spokojniejszej cery.

Nabiał

Choć mleko i jego przetwory są źródłem białka i wapnia, dla niektórych osób mogą stanowić zagrożenie dla kondycji skóry. Wiele badań sugeruje, że spożywanie dużych ilości nabiału, szczególnie mleka krowiego, może mieć związek z nasileniem trądziku. Dlaczego?

Jednym z powodów jest obecność hormonów w mleku, które mogą wpływać na gospodarkę hormonalną człowieka, prowadząc do zwiększonej produkcji sebum. Co więcej, niektóre osoby wykazują nietolerancję laktozy lub białek mlecznych, co może objawiać się problemami skórnymi, nawet jeśli nie występują objawy żołądkowo-jelitowe.

Alkohol

Alkohol nie tylko szkodzi wątrobie i ogólnemu zdrowiu, ale również skórze. Regularne spożywanie alkoholu prowadzi do odwodnienia organizmu, a skóra jako największy organ również cierpi na jego niedobór. Efektem jest szorstkość, suchość i utrata blasku.

Dodatkowo alkohol rozszerza naczynia krwionośne, co może nasilać rumień i prowadzić do trwałych zmian naczyniowych, szczególnie u osób z tendencją do trądziku różowatego. Nadmierne picie alkoholu może także zwiększać stany zapalne, co ma bezpośredni wpływ na rozwój trądziku czy przedwczesne starzenie się skóry.

Kofeina

Kawa sama w sobie nie jest zła – zawiera antyoksydanty i może wspierać metabolizm. Problem pojawia się wtedy, gdy pijemy jej zbyt dużo, a jednocześnie zapominamy o odpowiednim nawodnieniu. Nadmiar kofeiny działa odwadniająco, co przekłada się na suchą, matową i mniej elastyczną skórę.

Kofeina może również wpływać na poziom kortyzolu – hormonu stresu. A jego nadmiar sprzyja powstawaniu trądziku, pogarsza gojenie się skóry i przyspiesza proces starzenia. Dlatego warto ograniczyć ilość kawy i nie zapominać o piciu wody.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link