Doskonały przed egzaminem. Ten owoc rewelacyjnie działa na pamięć. Ale nie tylko

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Egzamin 8-klasisty oraz matury zbliżają się wielkimi krokami. Nie wszyscy jednak wiedzą, że istnieje owoc, który ma doskonałe działanie na pamięć.
nauka skupienie koncentracja
Doskonały przed egzaminem. Rewelacyjnie działa na pamięć i nie tylko
Shutterstock

Awokado to owoc pełen wartości odżywczych, które pozytywnie wpływają na pracę mózgu, koncentrację i ogólne samopoczucie. Szczególnie warto sięgnąć po awokado przed egzaminem. Dlaczego?

Awokado wspiera pracę mózgu

Awokado jest bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-9, szczególnie kwas oleinowy. Te zdrowe tłuszcze poprawiają przepływ krwi do mózgu, co sprzyja lepszej koncentracji, pamięci i logicznemu myśleniu.

Stabilizuje poziom cukru we krwi

Zawiera dużo tłuszczów i błonnika, co sprawia, że wolno uwalnia energię i pomaga utrzymać stabilny poziom cukru we krwi. Dzięki temu, pozwala uniknąć nagłych spadków energii i senności, które mogą dopaść po słodkiej przekąsce.

Wspomaga nastrój i zmniejsza stres

Awokado dostarcza witamin z grupy B (szczególnie B6), które biorą udział w produkcji neuroprzekaźników takich jak serotonina i dopamina – odpowiadających za dobre samopoczucie. Dodatkowo zawiera magnez, który pomaga zredukować napięcie nerwowe i stres.

Chroni komórki przed stresem oksydacyjnym

Dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy (np. witaminy E, C, luteiny), awokado wspiera ochronę neuronów przed uszkodzeniami i przedłuża ich sprawność. To ważne, szczególnie przy długotrwałym wysiłku intelektualnym.

Awokado - jak je spożywać?

Awokado świetnie sprawdzi się na pełnoziarnistym toście z odrobiną soli i soku z cytryny, a także w formie smoothie z bananem i mlekiem roślinnym oraz w sałatce z jajkiem, rukolą i pomidorami. Wielu zwolenników ma także awokado w postaci pasty guacamole z dodatkiem czosnku i limonki.

Awokado nie tylko dla uczniów i studentów

Awokado to nie tylko wsparcie dla mózgu przed egzaminem, ale też prawdziwy superfood, który może przynieść korzyści praktycznie każdemu – niezależnie od wieku czy trybu życia. Zawiera zdrowe tłuszcze jednonienasycone, które pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu, wspierając tym samym pracę serca.

Dzięki obecności błonnika reguluje trawienie i daje długotrwałe uczucie sytości, co może być pomocne w kontrolowaniu masy ciała. Witaminy E i C działają przeciwzapalnie i wspierają odporność, a potas zawarty w awokado wspomaga utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi.

Regularne spożywanie awokado może również korzystnie wpływać na wygląd skóry – dzięki obecności antyoksydantów i zdrowych tłuszczów skóra staje się bardziej nawilżona i elastyczna. To owoc idealny dla osób aktywnych, zestresowanych, dbających o zdrowie i urodę. Na dodatek, można go z łatwością włączyć do codziennej diety – nie tylko w sałatkach i koktajlach, ale także na słono i słodko.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link