
Spis treści
Właściwości owoców po rozmrożeniu – co warto wiedzieć?
Mrożenie owoców wpływa na ich strukturę z uwagi na zawartą w nich wodę. W efekcie, po rozmrożeniu owoce mogą stać się bardziej wodniste, a ich konsystencja mniej jędrna. Smak natomiast zazwyczaj pozostaje niemal niezmieniony, choć w niektórych przypadkach może być mniej intensywny.
Niektóre owoce lepiej znoszą proces mrożenia niż inne. Po rozmrożeniu dobrze zachowują swoją strukturę m.in. jagody, borówki, maliny i porzeczki. Z kolei dużo miększe po rozmrożeniu niż przed są truskawki, brzoskwinie, morele oraz śliwki. Owoce takie jak banany, mango czy kiwi nadają się z kolei po rozmrożeniu głównie do przetworów.
Czy mrożone owoce tracą witaminy?
Mrożenie owoców może prowadzić do niewielkiej utraty niektórych witamin, ale w większości przypadków jest to jedna z najlepszych metod ich długotrwałego przechowywania.
Najbardziej podatna na degradację podczas mrożenia i przechowywania jest witamina C. Podczas mrożenia może dojść do utraty ok. 10–30 proc. tej witaminy, zwłaszcza jeśli owoce są długo przechowywane lub rozmrażane w wysokiej temperaturze.
Również niektóre witaminy z grupy B (np. B1, B2, B6) mogą ulegać niewielkiej degradacji, ale ich ilość pozostaje stosunkowo stabilna. Z kolei witamina A i E jest bardziej odporna na mrożenie.
Jak ograniczyć straty witamin podczas mrożenia?
By zminimalizować ryzyko utraty witamin warto sięgnąć po kilka sprawdzonych sposobów. Najlepiej jest mrozić owoce szybko. Im szybciej zostaną zamrożone, tym lepiej zachowają składniki odżywcze. Szybkie zamrażanie ogranicza tworzenie się dużych kryształków lodu, które mogą niszczyć strukturę komórek i przyspieszać utratę witamin.
Jeśli zależy nam na zachowaniu witamin nie należy też rozmrażać owoców w wysokiej temperaturze. Najlepiej sprawdzi się w tym przypadku lodówka lub wykorzystanie owoców bez rozmrażania (np. do koktajli czy wypieków). Należy też unikać zbyt długiego przechowywania w stanie zamrożenia. Choć mrożone owoce mogą być przechowywane nawet rok, po kilku miesiącach mogą zacząć tracić część witamin.
Czy warto jeść rozmrożone owoce na surowo?
Rozmrożone owoce można spożywać na surowo, jednak ich konsystencja może nie być tak atrakcyjna jak w przypadku świeżych. Jagody, borówki i porzeczki zachowują swoją formę dość dobrze i mogą być świetnym dodatkiem do jogurtów, musli czy koktajli. Truskawki czy maliny po rozmrożeniu są bardziej miękkie i wodniste, ale wciąż nadają się do deserów i sałatek owocowych.
Rozmrożone owoce w deserach i wypiekach. Do czego je wykorzystać?
Jeśli owoce po rozmrożeniu tracą jędrność, warto wykorzystać je w deserach i wypiekach, gdzie ich struktura nie jest kluczowa. Doskonałym pomysłem są w takim przypadku:
- ciasta i muffiny (rozmrożone owoce świetnie nadają się jako nadzienie lub dodatek do ciast), musy i sosy owocowe idealne do naleśników, lodów czy serników,
- galaretki i kisiele – rozmrożone owoce łatwo się rozgotowują, dzięki czemu są doskonałą bazą do tych deserów,
- kompoty (owoce po rozmrożeniu dobrze oddają swój smak do wody, co sprawia, że kompoty są aromatyczne),
- dżemy i konfitury (rozgotowane owoce to doskonała baza do domowych przetworów).