
Spis treści
Czerwone mięso a ryzyko nowotworu jelita grubego
Badania epidemiologiczne wskazują, że dieta bogata w czerwone mięso może zwiększać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i nowotworów jelita grubego. Wpływ na to mają nie tylko tłuszcze nasycone i cholesterol, ale również sposób obróbki termicznej. Smażenie i grillowanie mięsa prowadzi do powstawania związków rakotwórczych, takich jak policykliczne węglowodory aromatyczne (PAH) i heterocykliczne aminy aromatyczne (HCA).
Przetworzone mięso – zagrożenie w postaci azotanów
Dużym problemem są także przetworzone formy mięsa, takie jak wędliny, parówki czy konserwy. Badania wskazują, że regularne spożywanie wysoko przetworzonego mięsa może zwiększać ryzyko nowotworów, nadciśnienia i chorób serca. Wpływa na to nie tylko wysoka zawartość soli i tłuszczów nasyconych, ale także obecność konserwantów, takich jak azotany i azotyny.
Cholesterol. Czy to domena wyłącznie wieprzowiny?
Powszechnie uważa się, że najwięcej cholesterolu zawiera wieprzowina, a przez to jest szczególnie szkodliwa. W rzeczywistości jednak cholesterol w podobnej ilości obecny jest także w innego rodzaju mięsach. Co więcej, wartości odżywczej wieprzowiny nie służy dodatkowo sposób przygotowania mięsa jakim jest np. smażenie na tłuszczu czy dodatek ciężkich sosów.
Drób i cielęcina – czy są zdrowe?
Drób i cielęcina często są uznawane za zdrowsze alternatywy dla czerwonego mięsa. Uważa się, że drób, zwłaszcza kurczak i indyk, jest bogaty w białko i ma stosunkowo niską zawartość tłuszczu oraz zawiera mniej tłuszczów nasyconych niż wołowina czy wieprzowina. Jednak sposób hodowli zwierząt pozostawia wiele do życzenia – często są one karmione niskiej jakości paszami, a na dodatek w ich hodowli stosowane są na szeroką skalę antybiotyki. Także sposób przygotowania, np. smażenie kurczaka w panierce, sprawia, że poziom cholesterolu rośnie. Jeśli wybieramy mięso z kurczaka warto wybrać te pochodzące z ekologicznej hodowli, gdzie nie stosuje się antybiotyków, a zwierzęta mają dostęp do lepszej jakości paszy oraz wybiegu.
Wiele osób uważa również, że cielęcina zawiera mniej tłuszczu niż wołowina i jest bardziej lekkostrawna. Tymczasem nadal jest to czerwone mięso, co oznacza, że jego nadmiar w diecie, zwłaszcza w postaci przetworzonej, może skutecznie zwiększać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.