
Spis treści
Czy mrożone warzywa mają mniej witamin niż świeże? – to pytanie nasuwa się wielu osobom podczas zakupów.
Proces mrożenia różni się od zwykłego przechowywania warzyw w lodówce tym, że w większości przypadków warzywa przechodzą proces blanszowania, czyli krótkiego zanurzenia we wrzącej wodzie lub poddania działaniu pary wodnej, by zahamować aktywność enzymów odpowiedzialnych za psucie się produktów. Następnie są szybko schładzane i zamrażane w temperaturach poniżej -18°C. Blanszowanie może prowadzić do niewielkich strat niektórych witamin rozpuszczalnych w wodzie, takich jak witamina C czy niektóre witaminy z grupy B, jednak dalsze przechowywanie w zamrożonej formie skutecznie zapobiega dalszemu rozkładowi składników odżywczych.
Mrożone czy świeże warzywa? Jaka jest ich wartość odżywcza?
Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis wykazały, że zawartość witamin i minerałów w mrożonych warzywach często nie różni się istotnie od tych przechowywanych w lodówce przez kilka dni.
Co więcej, w niektórych przypadkach mrożonki mogą być nawet lepszym źródłem składników odżywczych niż świeże produkty. Dzieje się tak dlatego, że warzywa przeznaczone do zamrożenia są zbierane w momencie gdy są w pełni dojrzałe i od razu poddawane mrożeniu. Tymczasem świeże warzywa często spędzają kilka, kilkanaście dni, a czasem nawet tygodnie w transporcie i na sklepowych półkach, tracąc cenne składniki odżywcze.
Dla przykładu, mrożony kalafior i brokuły zachowują większą ilość witaminy C w porównaniu do tych przechowywanych w chłodniach przez kilka dni. Podobnie jest w przypadku brukselki, która po kilku dniach w lodówce zaczyna tracić kwas foliowy – istotny składnik wspierający prawidłową pracę układu nerwowego. Szpinak i groszek zielony również wykazują większą wartość odżywczą w formie mrożonej niż gdy są przechowywane przez dłuższy czas.
Mrożenie warzyw – jakie ma wady?
Choć mrożone warzywa pod wieloma względami nie ustępują świeżym, nie mniej ważne jest to, by wybierać produkty wysokiej jakości. Niektóre tańsze mrożonki mogą zawierać dodatki, takie jak sól czy konserwanty, które nie zawsze są korzystne dla zdrowia.
Dodatkowo, spore znaczenie ma także sposób ich przygotowania. Gotowanie mrożonych warzyw w dużej ilości wody może prowadzić do utraty składników odżywczych - dlatego lepiej jest przygotowywać je na parze lub delikatnie podsmażać.