
Spis treści
Badania wykazują, że osoby, które regularnie spożywają jabłka, mają większą szansę na dłuższe życie. Jabłka obniżają ryzyko chorób serca, cukrzycy i otyłości. Dwie trzecie Polaków docenia ich walory zdrowotne. Tym istotniejsze jest dziś budowanie nawyków tej regularności. Bo jak to mówią: „jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie”. Polscy sadownicy zbadali także, czy - w oczach konsumentów - jabłka to owoce dostępne przez cały rok. Aż 85% badanych uważa, że tak - sezon na polskie jabłka trwa cały rok.
Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie. Dlaczego?
Kantar Polska zapytał Polaków, czy wiedzą, że regularne spożywanie jabłek to jeden z prostych sposób na poprawę ogólnego stanu zdrowia.
Zwykle gdzie dwóch Polaków, tam trzy zdania. W przypadku jabłka jest inaczej. Jabłko łączy - na każdych trzech badanych, dwóch mówiło dokładnie to samo - regularne jedzenie jabłek jest bardzo zdrowe.
„Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka” - tak mówi popularne przysłowie. Okazuje się, że może wystarczyć, aby zachować dobre samopoczucie, a nawet przedłużyć życie.
Potwierdzają to kolejne badania, w tym opisane niedawno w „Frontiers in Nutrition” i szeroko komentowane także w Polsce.
Zdrowsze serce i dłuższe życie? Oto, co odkryli naukowcy
Podczas 10 lat badań lekarze z Yangtze Hospital w Jinzhou, w północno-wschodnich Chinach, przeanalizowali zdrowie ponad 2 tys. osób, w średnim wieku, zmagających się z nadciśnieniem [1]. Badania wykazały, że spożywanie już od trzech do czterech jabłek tygodniowo obniża ryzyko przedwczesnej śmierci. W porównaniu z osobami, które jabłek nie jedzą, ryzyko jest mniejsze aż o 39 proc.
Wyniki tych badań opublikowano w czasopiśmie naukowym „Frontiers in Nutrition”. Od dwóch miesięcy są prezentowane konsumentom przez media w wielu krajach świata. Napisał o nich „New York Post”, „Daily Mail”, a w Polsce Wirtualna Polska abcZdrowie i Onet.pl.
„Jabłka to prawdziwa skarbnica cennych składników odżywczych i związków fenolowych. Są bogate w błonnik, przeciwutleniacze i enzymy, które mają udowodnione korzystne działanie na organizm. Hamują wzrost komórek rakowych, pomagają w redukcji stanów zapalnych i chronią przed rozwojem wielu chorób” - to najczęściej cytowany komentarz wspominanych badań.
Działanie ochronne jabłek nie ogranicza się tylko do układu sercowo-naczyniowego i regulacji ciśnienia krwi. Jabłka ułatwiają metabolizm i wspierają mikroflorę jelitową. Promowany przez polskich sadowników w marcu - Ligol - to odmiana o niskim indeksie glikemicznym. Uboga w cukier, bogata w błonnik, jest idealnym wyborem dla osób z zaburzeniami metabolizmu.
Jabłko kontra choroby – jak wpływa na zdrowie?
„Cieszy, gdy coraz więcej Polaków docenia jabłka - chyba najbardziej polski owoc. Uważa, że ich regularne jedzenie to prosty sposób na poprawę zdrowia - i słusznie. Badania pokazują, że jabłka mogą obniżać ryzyko chorób serca, cukrzycy i otyłości, a ich bogaty skład - pełen błonnika, pektyn, witamin i składników mineralnych - wspiera długowieczność. Cieszy też, że 85% Polaków wie, iż to owoc dostępny przez cały rok. To świetny wynik, ale jako największy producent jabłek w UE powinniśmy celować do 100%” - zachęca Justyna Marszałkowska-Jakubik, dietetyczka, specjalistka zdrowia publicznego, wykładowczyni, ZdrowoNajedzeni.pl.
Warto przypomnieć, że jabłka są hitem naszego eksportu. W podobnych badaniach już jedna trzecia (31%) Polaków deklaruje, że wie/słyszało o tym. Są obecne na rynkach aż 74 krajów świata.
Postrzeganie polskich jabłek jako wyjątkowo smacznych i zdrowych pozwala budować klimat wokół gatunku i bezcenny nawyk konsumpcji. Każdy w końcu powinien jeść minimum jedno jabłko dziennie.
„W każdym sklepie zawsze znajdziemy wiele odmian, które zaspokoją różne gusta i potrzeby kulinarne. To bogactwo odmianowe jest cechą charakterystyczną dla polskiego sadownictwa. Powinno nas wszystkich autentycznie cieszyć” - komentują sadownicy.
Źródło danych: Kantar Polska, badania metodą wywiadów bezpośrednich w domach respondentów (CAPI) na reprezentatywnej próbie Polaków w wieku 15 lat i więcej. Sondaż zrealizowany dla Core Team sektora ogrodniczego w dniach 11-16 październik 2024 r. (odmiany) oraz w dniach 12-22 stycznia 2025 r. (deklaracje konsumpcji).
[1] https://www.frontiersin.org/journals/nutrition/articles/10.3389/fnut.2024.1471737/full
Opracowanie w ramach realizacji przez TRSK zadania „Jedno jabłko dziennie”. Projekt realizowany jest pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Źródło informacji: Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowych