Jedno jabłko dziennie – prosty sposób na długie życie? Zaskakujące wyniki badań

Ten tekst przeczytasz w 2 minuty
Czy regularne jedzenie jabłek naprawdę może poprawić zdrowie i wydłużyć życie? Naukowcy potwierdzają: już kilka jabłek tygodniowo obniża ryzyko przedwczesnej śmierci nawet o 39%! Sprawdź, dlaczego Polacy coraz chętniej sięgają po ten owoc przez cały rok.
Regularne spożywanie jabłek to prosty sposób na poprawę zdrowia - twierdzi tak dwóch na trzech Polaków
ShutterStock

Badania wykazują, że osoby, które regularnie spożywają jabłka, mają większą szansę na dłuższe życie. Jabłka obniżają ryzyko chorób serca, cukrzycy i otyłości. Dwie trzecie Polaków docenia ich walory zdrowotne. Tym istotniejsze jest dziś budowanie nawyków tej regularności. Bo jak to mówią: „jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie”. Polscy sadownicy zbadali także, czy - w oczach konsumentów - jabłka to owoce dostępne przez cały rok. Aż 85% badanych uważa, że tak - sezon na polskie jabłka trwa cały rok.

Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie. Dlaczego?

Kantar Polska zapytał Polaków, czy wiedzą, że regularne spożywanie jabłek to jeden z prostych sposób na poprawę ogólnego stanu zdrowia.

Zwykle gdzie dwóch Polaków, tam trzy zdania. W przypadku jabłka jest inaczej. Jabłko łączy - na każdych trzech badanych, dwóch mówiło dokładnie to samo - regularne jedzenie jabłek jest bardzo zdrowe.

„Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka” - tak mówi popularne przysłowie. Okazuje się, że może wystarczyć, aby zachować dobre samopoczucie, a nawet przedłużyć życie.

Potwierdzają to kolejne badania, w tym opisane niedawno w „Frontiers in Nutrition” i szeroko komentowane także w Polsce.

Zdrowsze serce i dłuższe życie? Oto, co odkryli naukowcy

Podczas 10 lat badań lekarze z Yangtze Hospital w Jinzhou, w północno-wschodnich Chinach, przeanalizowali zdrowie ponad 2 tys. osób, w średnim wieku, zmagających się z nadciśnieniem [1]. Badania wykazały, że spożywanie już od trzech do czterech jabłek tygodniowo obniża ryzyko przedwczesnej śmierci. W porównaniu z osobami, które jabłek nie jedzą, ryzyko jest mniejsze aż o 39 proc.

Wyniki tych badań opublikowano w czasopiśmie naukowym „Frontiers in Nutrition”. Od dwóch miesięcy są prezentowane konsumentom przez media w wielu krajach świata. Napisał o nich „New York Post”, „Daily Mail”, a w Polsce Wirtualna Polska abcZdrowie i Onet.pl.

„Jabłka to prawdziwa skarbnica cennych składników odżywczych i związków fenolowych. Są bogate w błonnik, przeciwutleniacze i enzymy, które mają udowodnione korzystne działanie na organizm. Hamują wzrost komórek rakowych, pomagają w redukcji stanów zapalnych i chronią przed rozwojem wielu chorób” - to najczęściej cytowany komentarz wspominanych badań.

Działanie ochronne jabłek nie ogranicza się tylko do układu sercowo-naczyniowego i regulacji ciśnienia krwi. Jabłka ułatwiają metabolizm i wspierają mikroflorę jelitową. Promowany przez polskich sadowników w marcu - Ligol - to odmiana o niskim indeksie glikemicznym. Uboga w cukier, bogata w błonnik, jest idealnym wyborem dla osób z zaburzeniami metabolizmu.

Jabłko kontra choroby – jak wpływa na zdrowie?

„Cieszy, gdy coraz więcej Polaków docenia jabłka - chyba najbardziej polski owoc. Uważa, że ich regularne jedzenie to prosty sposób na poprawę zdrowia - i słusznie. Badania pokazują, że jabłka mogą obniżać ryzyko chorób serca, cukrzycy i otyłości, a ich bogaty skład - pełen błonnika, pektyn, witamin i składników mineralnych - wspiera długowieczność. Cieszy też, że 85% Polaków wie, iż to owoc dostępny przez cały rok. To świetny wynik, ale jako największy producent jabłek w UE powinniśmy celować do 100%” - zachęca Justyna Marszałkowska-Jakubik, dietetyczka, specjalistka zdrowia publicznego, wykładowczyni, ZdrowoNajedzeni.pl.

Warto przypomnieć, że jabłka są hitem naszego eksportu. W podobnych badaniach już jedna trzecia (31%) Polaków deklaruje, że wie/słyszało o tym. Są obecne na rynkach aż 74 krajów świata.

Postrzeganie polskich jabłek jako wyjątkowo smacznych i zdrowych pozwala budować klimat wokół gatunku i bezcenny nawyk konsumpcji. Każdy w końcu powinien jeść minimum jedno jabłko dziennie.

„W każdym sklepie zawsze znajdziemy wiele odmian, które zaspokoją różne gusta i potrzeby kulinarne. To bogactwo odmianowe jest cechą charakterystyczną dla polskiego sadownictwa. Powinno nas wszystkich autentycznie cieszyć” - komentują sadownicy.

Źródło danych: Kantar Polska, badania metodą wywiadów bezpośrednich w domach respondentów (CAPI) na reprezentatywnej próbie Polaków w wieku 15 lat i więcej. Sondaż zrealizowany dla Core Team sektora ogrodniczego w dniach 11-16 październik 2024 r. (odmiany) oraz w dniach 12-22 stycznia 2025 r. (deklaracje konsumpcji).

[1] https://www.frontiersin.org/journals/nutrition/articles/10.3389/fnut.2024.1471737/full

Opracowanie w ramach realizacji przez TRSK zadania „Jedno jabłko dziennie”. Projekt realizowany jest pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Źródło informacji: Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowych

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Tematy:
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link