
Witamina D reguluje w organizmie wiele procesów – od odporności, przez funkcjonowanie mięśni, aż po nastrój i poziom energii. Przykładowo, gdy organizm wykrywa zagrożenie, witamina D pomaga pobudzić odpowiednie komórki obronne, a jednocześnie zapobiega nadmiernym reakcjom zapalnym. Z tego powodu jej niedobór może skutkować częstszymi infekcjami lub problemami z przewlekłymi stanami zapalnymi.
Witamina D wpływa także na pracę mięśni chroniąc je przed ich osłabieniem. Ma też wpływ na psychikę, przez co jej niedobory często wiążą się z obniżonym nastrojem, a nawet depresją. Wreszcie, witamina D pozwala dbać o zdrowe kości.
Gdzie jest dużo witaminy D?
Kluczowym źródłem witaminy D jest synteza skórna pod wpływem promieniowania słonecznego! Wystawienie skóry na działanie promieni UVB już choćby przez 15–30 minut dziennie pozwala organizmowi na naturalną produkcję tej witaminy.
Z kolei w diecie najbogatszym naturalnym źródłem witaminy D są tłuste ryby morskie, takie jak łosoś, makrela, śledź, sardynki i tuńczyk. Zawierają one duże ilości witaminy D3 (cholekalcyferolu), która jest jej najlepiej przyswajalną formą.
Witamina D występuje również w produktach pochodzenia zwierzęcego, takich jak wątróbka, żółtka jaj, masło i pełnotłuste produkty mleczne. Chociaż jej ilości w tych produktach są mniejsze niż w rybach, stanowią one cenne uzupełnienie diety. Dodatkowo na rynku dostępne są produkty wzbogacane w witaminę D, m.in. mleko roślinne, margaryny i płatki śniadaniowe.
Kawior – mało znane źródło witaminy D
Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że doskonałym źródłem witaminy D jest kawior. Jej zawartość zależy od rodzaju i pochodzenia kawioru jednak kawior pochodzący z tłustych ryb morskich dostarcza witaminy D w dobrze przyswajalnej formie (D3 – cholekalcyferol).
Wśród najlepszych źródeł witaminy D pochodzących z tego źródła jest kawior z łososia (zawiera stosunkowo dużą ilość witaminy D oraz zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3) oraz kawior czarny (z jesiotra). Choć czarny kawior jest droższy - również dostarcza witaminę D choć w mniejszych ilościach niż kawior łososiowy. Także kawior z dorsza i innych ryb morskich stanowi cenne źródło witaminy D. Dodatkowo - oprócz witaminy D - kawior dostarcza organizmowi także wysokiej jakości białko, cenne kwasy omega-3, witaminę B12 oraz żelazo.