Zielone czy czerwone – które jabłka mają więcej witamin?

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Wybierając jabłka można się zastanawiać, które z nich – zielone czy czerwone – mają więcej witamin i są korzystniejsza dla zdrowia. Sprawdź, czy i jak kolor skórki wpływa na zawartość witamin i które jabłka są zdrowsze.
jabłka czerwone zielone
Zielone czy czerwone – które jabłka mają więcej witamin?
shutterstock

Jabłka są bogatym źródłem błonnika, witamin i antyoksydantów. Zawierają witaminę C, witaminy z grupy B, potas oraz związki fenolowe, które wspierają odporność i pracę serca. Jednak ich wartości odżywcze mogą się różnić w zależności od odmiany.

Witamina C – które jabłka mają jej więcej?

Witamina C to silny antyoksydant, który wspiera odporność organizmu. Badania wskazują, że jabłka zielone zawierają więcej witaminy C niż czerwone. Odmiany takie jak Granny Smith mogą mieć nawet o 10–15 proc. więcej tej witaminy niż słodsze odmiany czerwone.

Błonnik – czy kolor ma znaczenie?

Jabłka to doskonałe źródło błonnika pokarmowego, zwłaszcza w skórce. Okazuje się, że zielone jabłka zawierają więcej błonnika niż czerwone. Błonnik to cenny składnik, który wspomaga trawienie i reguluje poziom cukru we krwi.

Polifenole i antyoksydanty – moc w czerwieni

Czerwone jabłka zawierają natomiast więcej antocyjanów – silnych antyoksydantów, które nadają im charakterystyczny kolor. Dzięki temu mogą wspierać układ sercowo-naczyniowy i opóźniać procesy starzenia się organizmu.

Które jabłka są zdrowsze - zielone czy czerwone?

Jeśli chcesz spożywać więcej witaminy C, potrzebujesz więcej błonnika w diecie i szukasz owoców o niższej zawartości cukru wybierz jabłka zielone. Z kolei jeśli wolisz dostarczyć organizmowi więcej antyoksydantów, preferujesz słodszy smak owoców i zależy ci na korzystnym wpływie polifenoli na zdrowie serca – sięgnij po jabłka czerwone.

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, które jabłka są zdrowsze. Jednak, niezależnie od koloru – warto jeść jabłka codziennie, bo zarówno zielone, jak i czerwone dostarczają organizmowi cennych składników odżywczych i wspierają zdrowie na wiele sposobów.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link