Jak pozbyć się pestycydów z jabłek?

Ten tekst przeczytasz w 2 minuty
Naukowcy wykazali, że mycie owoców i warzyw nie usuwa całkowicie pestycydów. Wyniki badań zostały opublikowane w "Nano Letters". Jak zatem skutecznie pozbyć pestycydów z owoców?
jabłka owoce sklep pestycydy
Jabłko – jak pozbyć się pestycydów?
shutterstock

Badacze z Chin opracowali metodę wykrywania śladowych ilości pestycydów. Opiera się ona na powierzchniowo wzmocnionej spektroskopii Ramana (SERS). Technologia ta wykorzystuje nanocząstki metali (np. srebra) do wzmacniania sygnałów cząsteczek chemicznych, co umożliwia ich precyzyjne wykrycie. Testy na jabłkach, ogórkach, ryżu i chili wykazały, że po umyciu nadal obecne były ślady pestycydów, nawet w miąższu owoców.

Tym samym wyniki badań wskazują, że mycie nie jest wystarczającą metodą redukcji pestycydów. Co zatem może być skuteczniejszą metodą?

Jak usunąć pestycydy z jabłek?

Jabłka to jedne najczęściej spożywanych owoców na świecie. Niestety, ich uprawa często wiąże się z użyciem pestycydów, które mogą pozostawać na owocach i stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów. By zminimalizować ryzyko spożywania jabłek z dodatkiem pestycydów warto już przy zakupie mieć to na uwadze i wybierać jabłka pochodzące z certyfikowanych upraw ekologicznych, gdzie stosowanie syntetycznych środków ochrony roślin jest zabronione. Badania wykazują, że owoce z takich upraw zawierają znacznie mniej pozostałości pestycydów niż te z konwencjonalnych gospodarstw.

Warto też wiedzieć, że nie wszystkie odmiany jabłek są tak samo podatne na szkodniki i choroby - co wpływa na ilość stosowanych pestycydów. Odmiany odporne, takie jak 'Topaz' czy 'Florina' wymagają mniejszej liczby zabiegów chemicznych, co przekłada się na niższą zawartość pozostałości pestycydów w owocach. Wybierając właśnie te odmiany, możemy zredukować ryzyko spożycia szkodliwych substancji.

Także kupując jabłka od lokalnych rolników, zwłaszcza tych praktykujących zrównoważone metody uprawy, mamy większą kontrolę nad jakością produktów. Możliwość bezpośredniego kontaktu z producentem pozwala uzyskać informacje na temat stosowanych środków ochrony roślin i praktyk agronomicznych.

Nie bez znaczenia jest także zwracanie uwagi na kraj pochodzenia i praktyki stosowane w danym regionie. Te różnią w zależności od kraju i regionu. W niektórych krajach stosuje się bardziej rygorystyczne przepisy dotyczące użycia pestycydów, co może wpływać na niższą zawartość tych substancji w owocach.

Jeśli już zakupiliśmy jabłka nie powinniśmy zapominać o ich właściwym umyciu. Mycie owoców pod bieżącą wodą może znacząco zmniejszyć ilość pozostałości pestycydów. Ale, jak wspomnieliśmy wyżej, nie zawsze jest to w 100 proc. skuteczne.

Dlaczego mycie wodą nie wystarcza, by pozbyć się pestycydów?

Pestycydy stosowane w rolnictwie muszą być odporne na działanie deszczu, co oznacza, że nie rozpuszczają się łatwo w wodzie. Dlatego proste mycie owoców pod bieżącą wodą może nie usunąć wszystkich pozostałości tych substancji.

Według niektórych badań, użycie do mycia owoców roztworu z dodatkiem sody oczyszczonej może być znacznie bardziej efektywne w usuwaniu pestycydów niż mycie samą wodą. Roztwór z sody oczyszczonej można przygotować rozpuszczając 1 łyżeczkę sody oczyszczonej w 1 litrze wody. Następnie należy umieścić jabłka w przygotowanym roztworze i pozostawić na około 12-15 minut, a następnie dokładnie opłukać je pod bieżącą wodą by usunąć pozostałości sody.

Kolejnym sposobem jest obieranie jabłek. Choć wiele cennych składników odżywczych znajduje się w skórce jabłka, obieranie jej może skutecznie pomóc w redukcji spożycia pestycydów.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Newsletter
Drukuj
Skopiuj link