Dieta może spowolnić starzenie. Co powinni jeść 30, 40, a co 70-latkowie?

Ten tekst przeczytasz w 2 minuty
Od tego, co jemy, zależy nie tylko nasze zdrowie, ale również tempo starzenia się organizmu. Dietetycy podkreślają, że odpowiednio dobrana dieta może skutecznie spowolnić procesy starzeniowe, poprawić kondycję fizyczną i umysłową, a nawet wydłużyć życie w dobrej formie. Sprawdź, po jakie produkty warto sięgać w poszczególnych dekadach życia.
kobieta gotowanie jedzenie
Ta dieta spowalnia starzenie. Co powinni jeść 30, 40, a co 70-latkowie?
shutterstock

Czy wiesz, że dieta ma kluczowe znaczenie nie tylko dla zdrowia, ale także dla długości życia w dobrej kondycji? Na dodatek eksperci twierdzą, że odpowiednio dobrane składniki żywieniowe mogą skutecznie spowolnić procesy starzenia się organizmu - w tym zmniejszyć ryzyko demencji i innych chorób cywilizacyjnych. Najważniejsza informacja jest jednak taka, że w żadnym momencie nie jest za późno na zmianę nawyków żywieniowych!

Zdrowe nawyki od najmłodszych lat. Co jeść do 20 roku życia?

Osoby poniżej 20. roku życia powinny szczególnie unikać nadmiaru cukru, jednocześnie koncentrując się na spożyciu wapnia, kwasów Omega-3 i żelaza. To kluczowe składniki wspierające rozwój kości, odporność i funkcje mózgowe. Co więcej, produkty mleczne, jaja, zielone warzywa liściaste, tłuste ryby, orzechy i nasiona powinny być stałymi elementami diety przed 20 rokiem życia.

Dieta dla 20- i 30-latków

Trzydziestka to czas, gdy organizm wciąż jest w szczytowej formie, ale jednocześnie zaczyna powoli zwalniać tempo przemiany materii. W tym okresie życia kluczowe jest białko roślinne oraz aktywność fizyczna, które pomagają w budowie masy mięśniowej. Coraz częściej mówi się o tym, że nadmiar mięsa może sprzyjać stanom zapalnym i chorobom serca. Warto więc zastąpić je zdrowymi źródłami białka, takimi jak komosa ryżowa, soczewica, gryka, fasola, orzechy i nasiona. Dieta w tym okresie powinna być również bogata w antyoksydanty, które spowalniają procesy starzenia się komórek.

Co powinny jeść osoby po 40. i 50. roku życia?

Po 40. roku życia w organizmie zachodzą zmiany hormonalne, które mogą osłabiać odporność i zwiększać ryzyko chorób przewlekłych. Dlatego warto w tym czasie wprowadzić do diety produkty fermentowane, bogate w błonnik i probiotyki, które wspierają układ pokarmowy i wzmacniają organizm. Do codziennego menu warto włączyć kefir, jogurt naturalny, ser cheddar oraz kiszonki. Doskonałym wyborem jest także kombucha.

Najlepsza dieta dla 60- i 70-latków

Wraz z wiekiem organizm traci zdolność do efektywnego przyswajania niektórych składników odżywczych, co może prowadzić do osłabienia kości, mięśni oraz układu odpornościowego. Na tym etapie życia organizm staje się też bardziej podatny na choroby serca, cukrzycę typu 2 i udary. Warto podkreślić, że aż 80 proc. tych schorzeń można uniknąć dzięki odpowiedniej… diecie.

Kluczowe składniki w tym czasie to białko, błonnik, kwasy Omega-3 oraz witaminy i minerały. Wskazane jest spożywanie małych, ale regularnych posiłków, składających się z naturalnych, nieprzetworzonych produktów. W diecie powinny dominować warzywa, orzechy, nasiona, tłuste ryby, jajka, wysokiej jakości mięso i kiszonki. Warto ograniczyć spożycie słodyczy i wysoko przetworzonej żywności.

Dieta 80+. Na co warto zwrócić uwagę?

Osoby po 80. roku życia powinny szczególnie dbać o nawodnienie organizmu. Nawet gdy nie odczuwają pragnienia powinny regularnie pić wodę, herbatę oraz spożywać owoce i warzywa o wysokiej zawartości wody, takie jak ogórki, pomidory, arbuz, gruszki czy melony. Dzięki temu mogą zmniejszy ryzyko odwodnienia i udaru.

Doskonałym elementem codziennego jadłospisu osób w wieku powyżej 80 lat są suszone śliwki, które poprawiają perystaltykę jelit i wzmacniają kości dzięki zawartości wapnia. Spożywanie 3-4 suszonych śliwek dziennie może przynieść wymierne korzyści zdrowotne.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link