O czym świadczy biały nalot na miodzie?

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
Otwierasz słoik ulubionego miodu, a tam zamiast gładkiej, złocistej powierzchni widzisz biały nalot, który wygląda jak piana. Czy to znak, że miód się zepsuł? Odpowiadamy na to pytanie poniżej.
miód
O czym świadczy biały nalot na miodzie?
ShutterStock

Czym jest biały nalot na miodzie?

Ten lekki, piankowy osad to nic innego jak mikroskopijne pęcherzyki powietrza oraz drobinki naturalnych składników miodu, takich jak pyłek kwiatowy, wosk czy białka enzymatyczne. Pojawia się on najczęściej na powierzchni świeżego, nieprzetworzonego miodu lub w trakcie jego krystalizacji.

Jeśli widzisz biały nalot, możesz mieć dużą pewność, że twój miód nie był podgrzewany ani filtrowany w sposób przemysłowy. Co więcej, oznacza to, że produkt zachował swoje cenne właściwości zdrowotne i nie został poddany nadmiernej obróbce.

Skąd się bierze "piana" na powierzchni miodu?

Biały nalot na miodzie może powstać z kilku powodów.

W procesie krystalizacji

Miód to naturalna mieszanina cukrów, głównie glukozy i fruktozy. Kiedy zawartość glukozy jest wysoka, dochodzi do szybkiej krystalizacji, a na powierzchni może pojawić się warstwa białego nalotu. To zupełnie normalne zjawisko i nie wpływa na smak ani wartości odżywcze miodu.

Podczas napowietrzenia w trakcie rozlewania

Jeśli miód był intensywnie mieszany lub przelewany do słoików, mogło dojść do jego napowietrzenia. Wtedy na powierzchni zbierają się drobne pęcherzyki powietrza, które z czasem tworzą białą warstwę.

Przez obecność pyłku kwiatowego i innych naturalnych składników

Prawdziwy, surowy miód zawiera śladowe ilości pyłku, wosku czy białek, które mogą unosić się na powierzchni i tworzyć delikatny nalot. To kolejny znak, że mamy do czynienia z naturalnym produktem.

Czy taki miód nadaje się do jedzenia?

Zdecydowanie tak! Biały nalot nie oznacza, że miód się zepsuł. Możesz go bez obaw spożywać – smakuje tak samo dobrze i zachowuje swoje zdrowotne właściwości. Jeśli jednak nie podoba ci się jego wygląd, wystarczy delikatnie wymieszać miód lub lekko podgrzać go w kąpieli wodnej (nie przekraczając 40 stopni Celsjusza), aby nalot się rozpuścił.

Jak rozpoznać, że miód się zepsuł?

Miód jest jednym z najtrwalszych produktów spożywczych jednak w rzadkich przypadkach może dojść do jego zepsucia. Jeśli zauważysz nieprzyjemny, sfermentowany zapach, gazowanie i wyraźne bąbelki lub bardzo kwaśny smak to znak, że miód mógł ulec fermentacji (np. przez zbyt wysoką wilgotność). Wtedy lepiej go nie spożywać.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Tematy:
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link