Czym różni się cukier brązowy od trzcinowego? Różnica jest kolosalna

Ten tekst przeczytasz w 1 minutę
W sklepach często widzimy dwa produkty: cukier brązowy i cukier trzcinowy. Wiele osób używa tych nazw zamiennie, sądząc, że to ten sam produkt. Tymczasem różnica między nimi jest ogromna – zarówno pod względem składu, smaku, jak i sposobu produkcji. Czym się różnią i który lepiej wybrać?
cukier
Czym różni się cukier brązowy od trzcinowego? Różnica jest kolosalna
shutterstock

Zależy ci na świadomym wyborze zdrowych produktów? Sprawdź, który cukier warto kupować, a którego najlepiej unikać.

Cukier brązowy – biały cukier w przebraniu

Cukier brązowy to w rzeczywistości biały cukier zabarwiony melasą. Proces produkcji jest prosty – do oczyszczonego cukru dodaje się odrobinę melasy, by nadać mu karmelowy kolor i lekko wilgotną konsystencję. Brązowy cukier jest więc zwyczajnym białym cukrem z buraka cukrowego poddanym procesowi rafinacji, ale droższym od cukru białego.

Czy cukier brązowy jest zdrowszy od białego?

Wiele osób uważa, że brązowy cukier jest zdrowszy od białego, ale to mit. Poza śladową ilością minerałów zawartych w melasie (np. potasu czy wapnia), nie ma żadnych zdrowotnych korzyści. Kaloryczność i wpływ na organizm są praktycznie identyczne jak w przypadku cukru białego – cukier brązowy podnosi poziom glukozy we krwi, sprzyja otyłości i może prowadzić do cukrzycy.

Jak rozpoznać "fałszywy" cukier brązowy?

Jeśli na opakowaniu w składzie widnieje "cukier buraczany + melasa” lub po prostu "cukier + melasa” – masz do czynienia z podkolorowanym cukrem. Cukier brązowy często jest wilgotniejszy i bardziej zbity, co odróżnia go od naturalnych cukrów.

Cukier trzcinowy – naturalny i pełen aromatu

Cukier trzcinowy pochodzi natomiast z trzciny cukrowej i różni się od białego cukru już na etapie produkcji. Nie jest poddawany tak intensywnemu oczyszczaniu, dzięki czemu zachowuje więcej naturalnych składników odżywczych, takich jak żelazo, wapń, magnez i potas.

Czy cukier trzcinowy jest zdrowszy?

Cukier trzcinowy nie jest, jak można się domyślić, produktem typu "fit", ale jest nieco lepszą alternatywą niż cukier biały czy brązowy. Dzięki naturalnym składnikom mineralnym ma nieco mniejszy wpływ na gwałtowne skoki cukru we krwi. Ma też bogatszy, lekko karmelowy smak, który może wzbogacić smak kawy, herbaty i wypieków.

Jak rozpoznać prawdziwy cukier trzcinowy?

Jeżeli na opakowaniu jest jasno napisane "cukier trzcinowy" to możesz mieć pewność, że nie jest to cukier biały z dodatkiem melasy. Naturalny cukier trzcinowy jest bardziej sypki, a jego kryształki mają złoty lub bursztynowy odcień.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Tematy:
Newsletter
Drukuj
Skopiuj link