-
Uwalnia od bólu stawów i działa przeciwzapalnie. A na dodatek możesz dodawać je do wielu potraw
11 kwietnia 2025, 12:40Dwie przyprawy, które masz w swojej kuchni, mogą działać jak naturalne leki. Nie tylko dodają smaku potrawom, ale łagodzą ból, chronią serce i spowalniają procesy starzenia. Ich skuteczność potwierdzają także badania naukowe. Zobacz, dlaczego warto używać cynamonu i kurkumy na co dzień – i jak warto to robić.
-
Te produkty szkodzą skórze. Powodują trądzik i powstawanie zmarszczek
08 kwietnia 2025, 09:46Zdrowa skóra to marzenie wielu osób. Nierzadko inwestujemy w wysokiej jakości kosmetyki, zabiegi pielęgnacyjne czy suplementy diety. Tymczasem często zapominamy, że na skórę duży wpływ ma to, co jemy. Kilka produktów ma szczególnie destrukcyjny wpływ na skórę i cerę.
-
Doskonały przed egzaminem. Ten owoc rewelacyjnie działa na pamięć. Ale nie tylko
07 kwietnia 2025, 11:17Egzamin 8-klasisty oraz matury zbliżają się wielkimi krokami. Nie wszyscy jednak wiedzą, że istnieje owoc, który ma doskonałe działanie na pamięć.
-
Jak picie kawy wpływa na żołądek i jelita? Czy mogą ją pić osoby z refluksem?
04 kwietnia 2025, 10:12Kawa to jeden z najbardziej złożonych napojów na świecie – zawiera ponad 1000 związków chemicznych, w tym m.in. polifenole, alkaloidy, kwasy organiczne i melanoidy. Jak picie kawy wpływa na nasze narządy?
-
Świeże, mrożone czy w puszkach? Które ryby są najlepsze dla zdrowia?
03 kwietnia 2025, 12:45Ryby są nieodłącznym elementem zdrowej diety. Dostarczają cennych kwasów omega-3, białka, witamin i minerałów. Ryby dostępne są pod różnymi postaciami. Niektórym z nich przypisuje się jednak utratę wartości odżywczych czy nadmiar konserwantów. Sprawdzamy, które ryby są najzdrowsze!
-
Nowalijki – czy są tak zdrowe, jak się wydaje? Niektóre mogą zawierać rakotwórcze nitrozoaminy
03 kwietnia 2025, 10:41Po zimie wiele osób jest stęsknionych za świeżymi warzywami, przez co chętnie sięga po nowalijki dostępne już w kwietniu. Tymczasem nowalijki mogą nieść za sobą pewne niebezpieczeństwa.
-
Który ocet stosować dla zdrowia, a który jako codzienny dodatek w kuchni?
26 marca 2025, 10:12Ocet był znany już w starożytności. Służył wówczas jako konserwant, przyprawa oraz środek wspierający zdrowie. Współcześnie najpopularniejsze są ocet winny, jabłkowy i balsamiczny. Każdy z nich ma nieco inne właściwości i zastosowania. Który z nich najlepiej sprawdzi się jako przyprawa, a który przyniesie najwięcej korzyści zdrowotnych?
-
Mrożone owoce. Czy tracą witaminy? Jak najlepiej je wykorzystać?
25 marca 2025, 15:56Mrożenie owoców to doskonały sposób na ich przechowywanie. Często jednak po rozmrożeniu ich konsystencja, smak i właściwości różnią się od tych w świeżych owocach. Jak najlepiej wykorzystać rozmrożone owoce? Czy podczas mrożenia tracą one swoje właściwości zdrowotne?
-
Tych 6 nawyków szkodzi twoim stawom
25 marca 2025, 06:30Zdrowe stawy to klucz do aktywnego życia i zachowania sprawności. Często jednak nie zdajemy sobie sprawy, że nasze codzienne nawyki mogą im szkodzić. Ból, sztywność czy ograniczona ruchomość stawów to przypadłości, z którymi coraz częściej pacjenci trafiają do lekarzy. Jak właściwie dbać o stawy?
-
Dlaczego gluten i laktoza są często niewskazane w diecie? Czy to oznacza, że są szkodliwe?
21 marca 2025, 10:32Nabiał bez laktozy, pieczywo bez glutenu – coraz więcej osób decyduje się sięgać właśnie po takie produkty. Czy to oznacza, że laktoza i gluten mogą niekorzystnie wpływać na układ trawienny?
-
Jak jedzenie mięsa wpływa na zdrowie?
18 marca 2025, 15:44W ostatnim czasie coraz więcej mówi się o wpływie spożywania mięsa na zdrowie. Dużo uwagi poświęca się czerwonemu mięsu, które uznawane jest za główną przyczynę chorób sercowo-naczyniowych i które, za sprawą zawartego z nim cholesterolu, może prowadzić do miażdżycy. Równolegle istnieją przekonania, że pewne rodzaje mięs, takie jak drób czy cielęcina są zdrowe. Jak jest w rzeczywistości?
-
W ten sposób możesz wspierać zdrowie jelit. Kluczowe są konkretne bakterie i produkty w diecie
18 marca 2025, 11:55Problemy ze zdrowiem jelit mogą objawiać się na różne sposoby – od chronicznego zmęczenia, przez dolegliwości trawienne, aż po schorzenia skórne i choroby autoimmunologiczne. Co, oprócz wspierania mikroflory jelitowej, spożywania fermentowanych produktów i dbania o nawodnienie może poprawić zdrowie jelit?
-
Wędzone ryby dostarczają kwasów omega-3. Ale czy są zdrowe?
14 marca 2025, 09:58Wędzone ryby cenione są za swój wyjątkowy smak i długą trwałość. Wędzenie jest jednym ze sposobów ich konserwacji, ale czy jest korzystne dla zdrowia?
-
Czy truskawki sprzedawane w marcu w supermarketach są bezpieczne dla dzieci?
13 marca 2025, 14:18Zdarza się, że są sprzedawane przez cały rok. Coraz popularniejsze stają się wczesną wiosną. Mają atrakcyjny wygląd i, nierzadko, intensywny aromat. Czy truskawki dostępne w supermarketach w marcu, poza sezonem naturalnym, są bezpieczne dla zdrowia?
-
Świeże warzywa mogą mieć mniej wartości odżywczych niż mrożonki? Jak to możliwe?
13 marca 2025, 12:10Czy proces mrożenia prowadzi do utraty witamin i minerałów? Czy świeże warzywa są lepszym wyborem niż mrożone? A może jest wręcz odwrotnie? Porównajmy ich wartości odżywcze.