
Spis treści
3 podstawowe zioła dla początkujących
Nie trzeba długo się zastanawiać, by wybrać 3 zioła, które są najłatwiejsze w uprawie i codziennie przydają się w kuchni. Miejsca na podium zajmują:
- Szczypiorek
- Natka pietruszki
- Mięta
Wszyscy je znamy, prawda? Przyjrzyjmy się im bliżej od strony właściwości odżywczych oraz działania na organizm.
1. Szczypiorek
To podstawa podstaw w warzywniku i zielniku. Można wybrać różne odmiany w zależności od upodobań, np. Bohemia, Czosnkowy, Jowisz, Kozak, Broad Leaf. Najbardziej popularny w Polsce jest tzw. szczypiorek siedmiolatek (z cebuli siedmiolatki). Raz wsadzony w ogrodzie odradza się przez wiele lat. To jedna z pierwszych roślin, która rozpoczyna okres wegetacyjny w sezonie wiosennym.

Co znajduje się w szczypiorku? Przede wszystkim cukry, witaminy A, B, C, E, K, aminokwasy, fitoncydy, białka, tłuszcze, mikroelementy, takie jak cynk, selen i mangan. Jakie ma właściwości? Pomaga na prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia, układu odpornościowego, jelit, nerek i pęcherzyka żółciowego.

Właściwości odżywcze mają również kwiaty szczypiorku, które pojawiają się w lipcu i sierpniu. Można je zbierać i używać do sałatek czy dekorowania dań. Są jadalne. Mają bardziej delikatny smak niż sam szczypiorek.
2. Natka pietruszki
Drugą rośliną, którą warto mieć każdego roku pod ręką jest natka pietruszki. Kupiona w sklepie szybko usycha, a w donicy czy w gruncie raz wsadzona rozrasta się i pięknie odbija po ścięciu. Można kupić różne odmiany natki, np. Argon, Commun, Festival, Favorit, Most Curled czy Gigante d’Italia.

To częsty dodatek do dań i koktajli wzbogacający je o składniki odżywcze. Natka pietruszki ma dużo witaminy A, C, K i minerałów takich jak sód, potas, żelazo, wapń, magnez. Wpływa na poprawę odporności, wyglądu cery, pozytywnie działa na wzrok, układ nerwowy, pokarmowy, pracę serca i nerek. Ma działanie moczopędne i oczyszczające organizm.

3. Mięta
Mięta jest ultrałatwa w uprawie. Niestety to gatunek bardzo inwazyjny, dlatego poleca się uprawiać ją w donicy lub innym ograniczającym jej rozprzestrzenianie się pojemniku. Za to nigdy nie zawodzi i co roku można korzystać z jej dobroczynnych właściwości. Jest wiele odmian mięty, których zapach nieco się od siebie różni. Popularna jest mięta pieprzowa i zielona, ale coraz więcej fanów zdobywa także cytrynowa, meksykańska, czekoladowa czy ananasowa.

Mięta to wszechstronna roślina: pięknie pachnie, odstrasza komary i ma cenne właściwości zdrowotne. A wszystko to za sprawą takich składników jak: witaminy, minerały (żelazo, miedź, sód, magnez, mangan i cynk), mentol, menton, garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne i fitosterole.
Jakie znaczenie dla zdrowia ma mięta? Od zawsze miętę stosuje się na problemy z przewodem pokarmowym. Łagodzi bóle brzucha (działanie rozkurczowe), pomaga w trawieniu. Ma działanie przeciwutleniające (zapobiega np. otyłości, nowotworom i miażdżycy), bakteriobójcze i przeciwzapalne. Wpływa również na obniżenie ciśnienia i ułatwia oddychanie (jak inhalacja). Mięta stosowana jest także przy zapaleniach dziąseł, gardła oraz przy nerwobólach.

Miętę najlepiej pić w formie naparu ze świeżych lub suszonych liści mięty. Latem miętę dodaje się także do wody czy lemoniady, co ma działanie orzeźwiające.
Podsumowanie
Niewiele trzeba, by cieszyć się zdrowymi ziołami na wyciągnięcie ręki. Te trzy zioła z pewnością nie zniechęcą początkujących ogrodników. Można je z powodzeniem uprawiać nawet w domu w donicach. Pamiętaj, by korzystać z nich na co dzień, a poczujesz ich korzystny wpływ na zdrowie.