3 zioła niezwykle łatwe w uprawie, które warto mieć w donicy [Właściwości]

Ten tekst przeczytasz w 2 minuty
Od czego zacząć przygodę z ziołami w donicy, na balkonie czy w ogrodzie? Oto 3 rośliny dla początkujących, które są niezwykle łatwe w uprawie, a można wykorzystać je w kuchni każdego dnia. Poznaj ich super właściwości zdrowotne.
3 zioła łatwe w uprawie dla początkujących szczypiorek natka pietruszki mięta
3 zioła łatwe w uprawie dla początkujących: szczypiorek, natka pietruszki, mięta
Shutterstock

3 podstawowe zioła dla początkujących

Nie trzeba długo się zastanawiać, by wybrać 3 zioła, które są najłatwiejsze w uprawie i codziennie przydają się w kuchni. Miejsca na podium zajmują:

  1. Szczypiorek
  2. Natka pietruszki
  3. Mięta

Wszyscy je znamy, prawda? Przyjrzyjmy się im bliżej od strony właściwości odżywczych oraz działania na organizm.

1. Szczypiorek

To podstawa podstaw w warzywniku i zielniku. Można wybrać różne odmiany w zależności od upodobań, np. Bohemia, Czosnkowy, Jowisz, Kozak, Broad Leaf. Najbardziej popularny w Polsce jest tzw. szczypiorek siedmiolatek (z cebuli siedmiolatki). Raz wsadzony w ogrodzie odradza się przez wiele lat. To jedna z pierwszych roślin, która rozpoczyna okres wegetacyjny w sezonie wiosennym.

Szczypiorek - zioło łatwe w uprawie /
Shutterstock

Co znajduje się w szczypiorku? Przede wszystkim cukry, witaminy A, B, C, E, K, aminokwasy, fitoncydy, białka, tłuszcze, mikroelementy, takie jak cynk, selen i mangan. Jakie ma właściwości? Pomaga na prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia, układu odpornościowego, jelit, nerek i pęcherzyka żółciowego.

Szczypiorek w kuchni można dodawać do wielu dań, by wzbogacać je w składniki odżywcze /
Shutterstock
Ważne

Właściwości odżywcze mają również kwiaty szczypiorku, które pojawiają się w lipcu i sierpniu. Można je zbierać i używać do sałatek czy dekorowania dań. Są jadalne. Mają bardziej delikatny smak niż sam szczypiorek.

2. Natka pietruszki

Drugą rośliną, którą warto mieć każdego roku pod ręką jest natka pietruszki. Kupiona w sklepie szybko usycha, a w donicy czy w gruncie raz wsadzona rozrasta się i pięknie odbija po ścięciu. Można kupić różne odmiany natki, np. Argon, Commun, Festival, Favorit, Most Curled czy Gigante d’Italia.

Dalszy ciąg materiału pod wideo
Natka pietruszki - zioło łatwe w uprawie /
Shutterstock

To częsty dodatek do dań i koktajli wzbogacający je o składniki odżywcze. Natka pietruszki ma dużo witaminy A, C, K i minerałów takich jak sód, potas, żelazo, wapń, magnez. Wpływa na poprawę odporności, wyglądu cery, pozytywnie działa na wzrok, układ nerwowy, pokarmowy, pracę serca i nerek. Ma działanie moczopędne i oczyszczające organizm.

Natka pietruszki w kuchni - dodawaj wszędzie, gdzie się da /
Shutterstock

3. Mięta

Mięta jest ultrałatwa w uprawie. Niestety to gatunek bardzo inwazyjny, dlatego poleca się uprawiać ją w donicy lub innym ograniczającym jej rozprzestrzenianie się pojemniku. Za to nigdy nie zawodzi i co roku można korzystać z jej dobroczynnych właściwości. Jest wiele odmian mięty, których zapach nieco się od siebie różni. Popularna jest mięta pieprzowa i zielona, ale coraz więcej fanów zdobywa także cytrynowa, meksykańska, czekoladowa czy ananasowa.

Mięta - zioło łatwe w uprawie /
Shutterstock

Mięta to wszechstronna roślina: pięknie pachnie, odstrasza komary i ma cenne właściwości zdrowotne. A wszystko to za sprawą takich składników jak: witaminy, minerały (żelazo, miedź, sód, magnez, mangan i cynk), mentol, menton, garbniki, flawonoidy, kwasy organiczne i fitosterole.

Jakie znaczenie dla zdrowia ma mięta? Od zawsze miętę stosuje się na problemy z przewodem pokarmowym. Łagodzi bóle brzucha (działanie rozkurczowe), pomaga w trawieniu. Ma działanie przeciwutleniające (zapobiega np. otyłości, nowotworom i miażdżycy), bakteriobójcze i przeciwzapalne. Wpływa również na obniżenie ciśnienia i ułatwia oddychanie (jak inhalacja). Mięta stosowana jest także przy zapaleniach dziąseł, gardła oraz przy nerwobólach.

Miętę najlepiej pić w formie gorącego naparu, ale latem sprawdzi się również jako orzeźwiający dodatek do wody czy lemoniady /
Shutterstock

Miętę najlepiej pić w formie naparu ze świeżych lub suszonych liści mięty. Latem miętę dodaje się także do wody czy lemoniady, co ma działanie orzeźwiające.

Podsumowanie

Niewiele trzeba, by cieszyć się zdrowymi ziołami na wyciągnięcie ręki. Te trzy zioła z pewnością nie zniechęcą początkujących ogrodników. Można je z powodzeniem uprawiać nawet w domu w donicach. Pamiętaj, by korzystać z nich na co dzień, a poczujesz ich korzystny wpływ na zdrowie.

©℗
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję.
Zapisz się na newsletter
Chcesz wiedzieć jak dbać o swoje zdrowie? Chcesz uniknąć błędów żywieniowych? Być na czasie z najnowszymi zmianami w przepisach prawa medycznego, farmaceutycznego i praw pacjenta? Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj rzetelne informacje prosto na swoją skrzynkę.
Zaznacz wymagane zgody
loading
Zapisując się na newsletter wyrażasz zgodę na otrzymywanie treści reklam również podmiotów trzecich
Administratorem danych osobowych jest INFOR PL S.A. Dane są przetwarzane w celu wysyłki newslettera. Po więcej informacji kliknij tutaj.
success

Potwierdź zapis

Sprawdź maila, żeby potwierdzić swój zapis na newsletter. Jeśli nie widzisz wiadomości, sprawdź folder SPAM w swojej skrzynce.

failure

Coś poszło nie tak

Newsletter
Drukuj
Skopiuj link